Divoké jedlé rastliny v marci

  Marec je čas, keď sa príroda začína prebúdzať a postupne v nej nachádzame množstvo jedlých druhov. Tu je 22 najchutnejších rastlín a stromov bežne dostupných už v marci.   Blyskáč jarný (CZ orsej jarní, Ficaria verna) - v marci nádherne “blýska” svojimi žltými kvetmi. Blyskáč na surovo môžeme...

Čítať ďalej

Prečo divoké jedlé rastliny?

1. Sú všade a sú zadarmo Presne tie rastliny, ktoré rastú všade a sú považované za najbežnejšie “buriny”, sú zároveň najchutnejšie, najliečivejšie a najvýživnejšie zo všetkých. Tie by sme mali najviac zapájať do našej stravy, preto rastú priamo tam, kde sme my. Vnímam to ako nádherný dar od Boha. Všetko čo potrebujeme, máme práve pod nohami! Pritom ich máme zadarmo, a listová...

Čítať ďalej

Brezová voda

Čo je to miazga stromov? Miazga je šťava, ktorá prúdi v rastlinných cievach. Je to v podstate voda zo zeme, ktorú stromy čerpajú a filtrujú cez korene, obohatená o látky a živiny stromu. Túto šťavu stromy cievami vháňajú až do pukov, aby mohli vytvoriť listy. Miazga nie je hustá, ako si myslí väčšina ľudí. Vyzerá skoro...

Čítať ďalej

Medvedí cesnak ako ho určite nepoznáte…

Dnes nájdete stovky receptov na medvedí cesnak, avšak nikde nenájdete tento najstarší a najzdravší spôsob na jeho uskladnenie a spracovanie... tušíte už? Jeden z najstarších spôsobov uskladnenia cesnaku medvedieho je kvasenie. Je to spôsob najlepšie uchovávajúci vitamín C. Tento spôsob bol bežný najmä na východ od nás, kde sa kvasený cesnak medvedí aj veľmi podobný cesnak hadí miestami stále...

Čítať ďalej

ORGOVÁN – NIELEN KRÁSNE VONIA, ale ÁNO, je aj JEDLÝ 

K rozkvitnutej a prebudenej jari patrí jednoznačne orgován. A to nielen na Deň matiek, na ozdobu do vázy, či na prevoňanie celého domu, ale aj na romantickú orgovánovú limonádu, orgovánový med, orgovánový ocot, .... Poďme však pekne po poriadku. :) Orgovánovú vôňu spozná hádam každý aj so zaviazanými očami, farba nádherne kontrastuje so zelenými listami, a keď rozkvitne orgován, každé dieťa...

Čítať ďalej

Prvé plody na stromoch nájdeme už začiatkom apríla!

Áno, začiatkom apríla môžeme zbierať už prvé čerstvé plody zo stromov... Viete akých? Áno, z brestu (CZ jilm, Ulmus). Začiatkom apríla su ešte nedozreté, zelené, ale práve také sú najchutnejšie. MŇAM Najlepšie chutia surové priamo zo stromu. Sú šťavnaté, chuťou sa podobajú orieškom.nMladé nedozreté plody zvyknú jedávať v Číne, kde patria k najobľúbenejším divokým jedlám. Bresty tam často sadia pri jazierkach. Bresty symbolizujú bohatstvo, lebo nažky...

Čítať ďalej

11 spôsobov ako používať mladé ihličie

Podľa mňa, zo všetkých našich ihličnanov, je najchutnejšie ihličie zo smrekovca opadavého; druhé miesto by som „dal“ smrekom a tretie boroviciam. Mladé ihličie je kyselkavé a osviežujúce; jednoducho – mňam! A tu je 10 rôznych spôsobov, akými ja používam mladé ihličie (najmä to smrekové, pretože práve toto sa v okolí môjho bydliska vyskytuje najčastejšie; dá sa však, samozrejme, použiť aj iné): 1. Jem ho surové (mňam!) 2. Pridávam ho do...

Čítať ďalej

Vedeli ste, že kvety magnólie sú jedlé?

Kvitnú magnólie... Vedeli ste, že ich krásne voňavé lupienky sú liečivé, ale aj  jedlé aj na surovo? Najchutnejšie sú,  keď sú kvety ešte púčiky alebo sa ešte len otvárajú.  Čím sú magnóliové kvety staršie, tým sú horkejšie. Nie sú tak chutné ako agátové kvety, ich chuť má trošku štipľavý, podľa niektorých zázvorovo-kardamónový nádych. Navyše, každá magnólia chutí trochu ináč, takže ochutnajte viaceré a uvidíte, ktoré vám chutia najviac. Každopádne ich určite...

Čítať ďalej

Zlatý dážď – jedlý či jedovatý?

Na internete nájdete, že zlatý dážď je jedlý, inde zasa, že je to jedna z najjedovatejších rastlín - prečo taký veľký rozdiel?? Problém je v tom, že na Slovensku sa pojmom „zlatý dážď“ označujú dva druhy - bežne tak volajú zlatovku (CZ zlatice, ľudovo: zlatý déšť, Forsythia, - dva až tri metre vysoký na žlto kvitnúci opadavý krík, ktorý zakvitá ako jeden z prvých už v marci...

Čítať ďalej