Vedeli ste že, ihličie je jedným z najlepších zdrojov vitamínu C cez zimu?

Ihličnaté stromy sú nielen symbolom Vianoc, ale môžme si z nich takisto spraviť vynikajúci liečivý čaj. Pre porovnanie smrekové ihličie obsahuje 200 až 400 miligramov Céčka a citrón dozretý na strome obsahuje 30 miligramov Céčka.  A práve teraz –  takéto zimné ihličie je bohaté na vitamín C, nie mladé jarné výhonky. Po šípkach a rakytníku je teda smrek v zime asi najväčším zdrojom vitamínu C. Vitamín C je jedným z najsilnejších antioxidantov. Pomáha takmer pri každom zápale či chorobe, píšu sa o ňom celé knižky. 

Zaujímavé je, že podľa môjho obľúbeného poľského doktora Różanskeho (a nielen jeho) sa pri ihličnatých stromoch vitamín C tepelným spracovaním nestráca, práve naopak – 5 min. varenie pomáha vypustiť kyselinu askorbovú do vody. 

Takže si môžeme pokojne spraviť čajík alebo odvar z ihličia a takto sa nám práve vitamín C do čaju uvoľní. 

Preto jeden z najjednoduchejších spôsobov ako posilniť imunitu cez zimu je práve robiť si maceráty, zápary či odvary z ihličia.

Aké má čaj z ihličia benefity? 

  • Čaj z ihličia je výborný na imunitu
  • Úžasne chutí a krásne vonia
  • Obsahuje vitamín C, ktorý je skvelou podporou imunitného systému. 
  • Je skelý pomocník na dýchacie cesty, podporuje vykašliavanie. 
  • Už samotná éterická vôňa ihličia ukľudňuje nervový systém, pomáha pri strese a nespavosti. 
  • Taoistickí mnísi pili čaj z ihličia, lebo verili, že predlžuje život. Boli tiež presvedčení, že  práve čaj z ihličia spomaľuje proces starnutia.
  • Ihličie obsahuje antioxidanty a práve prírodné antioxidanty majú podľa mnohých štúdií potenciál odvracať vznik celej škály ochorení. 
  • Výhoda macerátov a čajov z ihličia  je, že ich môžeme  pripravovať po celý rok. Ideálna je však zima, kedy toho vonku nájdeme menej.

Ako si pripraviť čaj z ihličia? 

Spôsobov ako spraviť čaj z ihličia je veľa.

Môžete zobrať celú vetvičku alebo ju jednoducho nakrájať na malé kúsky, môžete ju zaliať  studenou, teplou, horúcou vodou, môžete si ju aj chvíľku povariť.

Treba vyskúsať, čo Vám najviac chutí.

Ja som lesný muž,  takže mám rád silnejšie maceráty a odvary, dokonca aj z väčšieho množstva ihličia, moja žena má zasa radšej maceráty v studenej vode alebo čaj z ihličia. 

 1-2 čajové lyžicky nakrájaného ihličia vložíme do hnčeka,  zalejeme horúcou vodou a necháme lúhovať 5-10 min.  Potom scedíme, čajík popíjame a užívame si jeho nádhernú arómu. Podľa chuti môžeme pridať trochu medu či citrónu. 

Aké ihličie je na čaj vhodné? 

Najčastešia otázka, ktorú si mnohí kladiete. Príroda na Slovensku je na ihličnaté stromy štedrá. A môžeme byť skutočne štastní, lebo na ihličnatý čaj môžeme použiť hocijaké ihličie. Áno čítate správne. Na čaj či macerát je vhodné akékoľvek smrekové, jedľové, borovicové, či duglaskové ihličie. Každé chutí inak a každé obsahuje vitamín C, ktorý je tak dôležitý hlavne v zimnom období. 

Na prechádzke lesom si vždy zoberiem malú vetvičku. Raz smrek, raz jedľu, raz borovicu a keď mám štastie (a na Zaježovej veru rastie) aj duglasku tisolistú. 

Najviac zo všetkých vyššie spomenutých druhov mne osobne chutí čaj z duglasky, jeho ihličnatá vôňa je doplnená silnou citrusovou arómou, je vynikajúci! Keď nemáte vo vašom okolí duglasku, moje ďalšie TOP IHLIČIE je práve z borovice. Ale každý sme iný, jedinečný, treba vyskúšať, ktorá chuť ihličia vás najviac zachutí.

POZOR NA!!! 

Dávajte však pozor na tis a tuju. V malých množstvách sú síce liečivé (treba ale poznať presné dávkovanie!!!!!!) ale vo väčších môžu byť už jedovaté,  aj prudko smrteľne jedovaté. 

POZOR TIEŽ NA KOMERČNE PREDÁVANÉ STROMČEKY. TIE MÔŽU BYŤ NASIAKNUTÉ PESTICÍDMI. POUŽÍVAJTE IBA IHLIČIE Z PRÍRODY, ČI ZO SVOJEJ ZÁHRADKY. 

Ako je to u nás doma?  alebo TIP LESNÉHO MUŽA

Intenzita macerátu zavisí od množstva ihličia – ja mám radšej silné maceráty – dávam veľa ihličia, moja žena uprednostňuje slabšie maceráty, dáva menej ihličia a tiež kratšie maceruje. Dá sa s tým pekne doma čarovať. 🙂

Maceráty najradšej pripravujem z borovicovej čečiny, lebo éterické oleje zo smreku sa veľmi slabo uvoľňujú v studenej vode. Na macerát dávam celé vetvičky s ihličím (zvyknem ich dať viac, mám rád silné maceráty) na pár hodín až jeden deň do studenej alebo vlažnej vody. Keď macerát vypijem, postupne do nádoby prilievam ďalšiu vodu. Jednu čečinu používam 2 až 3 dni, potom ju vymením alebo z nej spravím čaj (nie všetky látky sa totiž uvoľnia v studenej vode). 

Vtipná spomienka na záver 

Na záver mám jednu vtipnú spomienku s duglaskou tisolistou. Keď bola moja žena prvýkrát na mojom kurze (ešte sme neboli spolu), ukazoval som duglasky všetkých účastníkom. Moja žena nepočula, že na tom mieste rastú duglasky, ale počula duch lásky. Bola teda tým miestom veľmi očarená. 🙂 

 

Kniha Divoké Jedlé Rastliny

Je tu zima, bylinky máme spracované a ja sadám konečne za počítač a dokončujem moju knihu. V nej sa dozviete mnohé informácie zo sveta divokých jedlých rastlín. Pokiaľ nechcete zmeškať jej vydanie, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk.

 

Advent a čas Vianoc 

Máme tu advent a predvianočný čas. Čas, kedy nastáva väčší ponor do seba, hoci niekedy tam vonku to tak nevyzerá. My Vám chceme preto skrátiť čas behania po obchodoch a v teple domova si môžete vybrať z našej bylinkovej ponuky. 

Pokiaľ chcete darovať svojim blízkym  ZDRAVIE  z našej nádhernej slovenskej prírody, nech sa páči, pozývame Vás nahliadnuť do našej celoročnej tvorby bylinkových vzácnych produktov (bylinkové tinktúry, oleje, mastičky, šampóny, dezodoranty,…). 

 

Želám Vás pokojný advent, láskyplné stretnutia s priateľmi, oddych s rodinou, aj ponor do seba 

Bartek Dobrodej Krzewiński