Viete, že zo žaluďov sa dá pripraviť chutná a veľmi výživná múka?
-
na draslík, vápnik, horčík a vlákninu,
-
je významným zdrojom vitamínu B,
-
je bezlepková.
Viete, že žaluďovú múku si môžete pripraviť aj sami doma?
Keď už nebudú horké, môžeme ich scediť a rozmixovať bez vody v mixéri. Následne ich dáme sušiť buď do rúry alebo do sušičky na 50 stupňov. Keď je žaluďová zmes suchá, rozmixujeme ju ešte raz do jemnej múky buď vo výkonnejšom mixéri alebo v mlynčeku na obilie.
Žaluďovú múku je najlepšie pridávať v pomere 1:3 so pšeničnou, či špaldovou múkou do cesta na chlieb, žemle, koláčiky a iné pečivo, kde pridáva zaujímavú orieškovú chuť a nutričnú hodnotu. Žaluďovú múku môžeme pridať aj do zeleninových fašírok, zemiakových placiek, či omeliet. Do zemiakových placiek stačí k 2/3 podielu nastrúhaných zemiakov pridať 1/3 žaluďovej múky. Jej chuť tiež vynikne v perníčkoch, či sladkom pečive. Dá sa s ňou v kuchyni krásne experimentovať.
Kniha Divoké Jedlé Rastliny
To všetko aj viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke (už trvá zalamovanie knihy). Keď to nechcete zmeškať, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk.
Keď chcete podporiť vydanie knihy, tu nájdete zoznam bylinkových výrobkov, ktoré dostanete ako darček za finančnú podporu.
Bartek Dobrodej Krzewiński