Vedeli ste, že lupienky z ruží sú nielen nádherné ale aj jedlé?
Tento recept môžete použiť aj na lekváre z iných druhov ovocia (dokonca AJ BEZ cukru).
Potrebujeme:
- 1 kg očistených jahôd
- 100 g cukru
- 8 – 9 ružových kvetov (potrebujeme z nich iba lupienky)
- 6 g agaru (Keby ste na prípravu lekváru použili viac ovocia, použite cca 3 g agaru v pomere s 500 g ovocia.)
Agar je zdravá a prírodná alternatíva želatíny s vyše 80 % obsahom vlákniny. Agar neobsahuje žiaden cukor, je priehľadný, bez chuti, zápachu a drží tvar aj za vyšších teplôt.
Postup:
Jahody očistíme, opláchneme.
Ružové lupienky poodtŕhame a v mažiari podrvíme s polovicou cukru. Kto nemá mažiar, môže pokojne ružové lupienky s cukrom vymixovať v mixéri.
Očistené jahody vložíme do hrnca, dosypeme zvyšnú časť cukru a ružovú cukrovú zmes.
Povaríme približne 10 – 15 minút, kým jahody nezmäknú.
Odstavíme z ohňa a tyčovým mixérom jahody pomixujeme, nemusíme úplne do hladka, my máme radi aj kúsky ovocia.
Pridáme agar v prášku, privedieme k varu a za stáleho miešania varíme maximálne 10 minút.
Niekedy sa zvyknú z agaru spraviť hrčky, nezúfajte, iba ich jednoducho varechou roztlačte.
Hotovo!
Vďaka agaru bude mať lekvár želatínovú konzistenciu, zhustne vám v pohári.
Ešte horúci lekvár nalejeme do dôkladne vyčistených pohárov.
Kto chce, môže jahodový lekvár ešte sterilizovať.
Ja zvyknem lekváre iba prevrátiť dolu hlavou a zabaliť do vychladnutia do deky.