Vedeli ste, že lupienky z ruží sú nielen nádherné ale aj jedlé?

Treba vyskúšať, ktorá ruža Vám zachutí a zavonia. Každá chutí  a vonia inak. Do niektorej sa  zamilujete na prvý nádych, iná poteší len Vaše oči.
 Pripravme si spolu  najzdravší jahodový lekvár bez tony cukru bez dlhého varenia a miešania obohatený o ružové lupienky a zahustený agarom.

Tento recept môžete použiť aj na lekváre z iných druhov ovocia (dokonca AJ BEZ cukru). 

 

 

Potrebujeme:  

  • 1 kg očistených jahôd
  • 100 g cukru
  • 8 – 9 ružových kvetov (potrebujeme z nich iba lupienky)
  • 6 g agaru (Keby ste na prípravu lekváru použili viac ovocia, použite cca 3 g agaru v pomere s 500 g ovocia.)

Agar je zdravá a prírodná alternatíva želatíny s vyše 80 % obsahom vlákniny. Agar neobsahuje žiaden cukor, je priehľadný, bez chuti, zápachu a drží tvar aj za vyšších teplôt.

 

Postup:

Jahody očistíme, opláchneme.

Ružové lupienky poodtŕhame a v mažiari podrvíme s polovicou cukru. Kto nemá mažiar, môže pokojne ružové lupienky s cukrom vymixovať v mixéri.

Očistené jahody vložíme do hrnca, dosypeme zvyšnú časť cukru a ružovú cukrovú zmes.

Povaríme približne 10 – 15 minút, kým jahody nezmäknú.

Odstavíme z ohňa a tyčovým mixérom jahody pomixujeme, nemusíme úplne do hladka, my máme radi aj kúsky ovocia.

Pridáme  agar v prášku, privedieme k varu a za stáleho miešania varíme maximálne 10 minút.

Niekedy sa zvyknú z agaru spraviť hrčky, nezúfajte, iba ich jednoducho varechou roztlačte.

 

Hotovo!

 

Vďaka agaru bude mať lekvár želatínovú konzistenciu, zhustne vám v pohári.

Ešte horúci lekvár nalejeme do dôkladne vyčistených pohárov.

Kto chce, môže jahodový lekvár  ešte sterilizovať.

Ja zvyknem lekváre iba prevrátiť dolu hlavou a zabaliť  do vychladnutia do deky.