Aj vy kváskujete a zároveň milujete divoké chute prírody? Tak kváskový žaludový chlebík jednoducho musíte vyskúsať.

Žalude mali radi už starí Slovania a zo žaluďovej múky sa po stáročia piekol chlieb. Žalude sú plody dubu a áno sú jedlé. Na surovo sú však veľmi horké až trpké, obsahujú totiž veľa tanínov. Ale po ich úprave sa z nich dá spraviť napríklad spomínaná žaluďová múka.

Žaluďová múka orieškovú chuť a karamelovú farbu. Moderné výskumy potvrdzujú, že žaluďová múka vysokú nutričnú hodnotu, obsahuje totiž vysoké množstvo látok dôležitých pre ľudské zdravie. V porovnání so pšeničnou múkou je žaluďová múka niekoľkonásobne bohatšia na draslík, vápník a horčík.

Žaluďovú múku je najlepšie pridávať v pomere 1:3 s inou múkou napríklad špaldovou. Môžme s ňou spestriť  cesto na chlieb, žemle, koláčiky a iné pečivo alebo ju môžeme pridať aj do takých medovníčkov. Takéto pečivo získa zaujímavú chuť a farbu.

Žaluďová múka bola oceňovaná hlavne v dobách nedostatku. Vtedy sa používala ako výživná potravina, ktorá našim predkom pomáhala prežiť.

RECEPT NA KVÁSKOVÝ ŽALUĎOVÝ CHLEBÍK

ROZKVAS

  • 120 g ražnej múky
  • 150 g vody
  • 1 PL ražného kvásku

Všetko spolu zmiešame – necháme cez noc (prípadne 8 hodín – podľa teploty doma) prikryté utierkou na kuchynskej linke.

Do rozkvasu následne pridáme:

  • 420 g špaldovej hladkej múky
  • 200 g žaluďovej múky
  • 580 g vody
  • 3 ČL soli
  • 2 ČL mletej rasce
  • Semienka podľa chuti – ľan, slnečnica, tekvica…

Všetko spolu dôkladne premiešame, nalejeme do vymazanej formy na pečenie chleba, necháme 3 – až 4 hodiny (podľa teploty doma) na kuchynskej linke do vykusnutia chlebíka.

Potom vložíme do studenej rúry.

Ja pečiem nasledovne:

Zapnem rúru na 220 stupňov, vrch aj spodok 35 minút

Potom prepínam na ohrievanie iba spodok 190 stupňov 25 minút

Po upečení chlebík vyklopíme a necháme vychladnúť (keď vychladne, lepšie sa krája).

Dobrú chuť 

Malý rituál, ktorý robí veľké zázraky

Vedeli ste, že liečivú silu rastlín si môžete uchovať v podobe niekoľkých kvapiek tinkúry?

Tinktúra je úžasným prostriedkom na uskladnenie a konzervovanie liečivých síl a účinných látok bylínTinktúry sú koncentrované výťažky z bylín a plodov, ktoré sa pripravujú macerovaním v alkohole. Vďaka tomu si zachovávajú maximum účinných látok.

Využi silu bylín ukrytú v bylinných kvapkách 

Z našej bohatej bylinkovej ponuky Ti odporúčame na zlepšenie imunity tinktúru IMUNITA a tiež tinktúru ČAGA. Obe tieto tinktúry obsahujú liečivé bylinky, ktoré pomáhajú prírodne zvyšovať obranyschopnosť organizmu

Výber možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Imunita bylinné kvapky

Od 11.90
Výber možností This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Čaga bylinné kvapky

Od 11.90

Tinktúra Imunita spája silu deviatich slovenských byliniek a húb do jedného koncentrovaného prírodného elixíru. Vďaka vysokému obsahu účinných látok prirodzene posilňuje imunitu, dýchacie cesty a celkovú vitalitu. Vhodná najmä počas jesene a zimy, keď naše telo potrebuje extra podporu.

Stačí pár kvapiek denne a príroda sa postará o zvyšok.

Tinktúra Čaga je pre jej liečivé účinky známa už od dávnych čias.

Pôsobí vynikajúco na podporu imunity a má silné protirakovinové účinky. Spomedzi všetkých rastlín a húb má asi najvýraznejšie antioxidačné vlastnosti. Čaga pôsobí ako vzácny adaptogén, je to prírodná látka, ktorá pomáha telu zvládať stres a prispôsobovať sa náročným situáciám. Čaga tiež pomáha harmonizovať tráviaci trakt.

Doprajte svojmu telu silu prírody každý deň – v podobe šálky voňavého bylinkového čaju alebo pár kvapiek tinktúry a doprajte si malé rituály, ktoré robia veľké zázraky.