Kváskový žaluďový chlieb – presný recept
Aj vy kváskujete a zároveň milujete divoké chute prírody? Tak kváskový žaludový chlebík jednoducho musíte vyskúsať.
Žalude mali radi už starí Slovania a zo žaluďovej múky sa po stáročia piekol chlieb. Žalude sú plody dubu a áno sú jedlé. Na surovo sú však veľmi horké až trpké, obsahujú totiž veľa tanínov. Ale po ich úprave sa z nich dá spraviť napríklad spomínaná žaluďová múka.

Žaluďová múka má orieškovú chuť a karamelovú farbu. Moderné výskumy potvrdzujú, že žaluďová múka má vysokú nutričnú hodnotu, obsahuje totiž vysoké množstvo látok dôležitých pre ľudské zdravie. V porovnání so pšeničnou múkou je žaluďová múka niekoľkonásobne bohatšia na draslík, vápník a horčík.
Žaluďovú múku je najlepšie pridávať v pomere 1:3 s inou múkou napríklad špaldovou. Môžme s ňou spestriť cesto na chlieb, žemle, koláčiky a iné pečivo alebo ju môžeme pridať aj do takých medovníčkov. Takéto pečivo získa zaujímavú chuť a farbu.
Žaluďová múka bola oceňovaná hlavne v dobách nedostatku. Vtedy sa používala ako výživná potravina, ktorá našim predkom pomáhala prežiť.
RECEPT NA KVÁSKOVÝ ŽALUĎOVÝ CHLEBÍK
ROZKVAS
- 120 g ražnej múky
- 150 g vody
- 1 PL ražného kvásku
Všetko spolu zmiešame – necháme cez noc (prípadne 8 hodín – podľa teploty doma) prikryté utierkou na kuchynskej linke.
Do rozkvasu následne pridáme:
- 420 g špaldovej hladkej múky
- 200 g žaluďovej múky
- 580 g vody
- 3 ČL soli
- 2 ČL mletej rasce
- Semienka podľa chuti – ľan, slnečnica, tekvica…
Všetko spolu dôkladne premiešame, nalejeme do vymazanej formy na pečenie chleba, necháme 3 – až 4 hodiny (podľa teploty doma) na kuchynskej linke do vykusnutia chlebíka.
Potom vložíme do studenej rúry.
Ja pečiem nasledovne:
Zapnem rúru na 220 stupňov, vrch aj spodok 35 minút
Potom prepínam na ohrievanie iba spodok 190 stupňov 25 minút
Po upečení chlebík vyklopíme a necháme vychladnúť (keď vychladne, lepšie sa krája).
Dobrú chuť
Malý rituál, ktorý robí veľké zázraky
Vedeli ste, že liečivú silu rastlín si môžete uchovať v podobe niekoľkých kvapiek tinkúry?
Tinktúra je úžasným prostriedkom na uskladnenie a konzervovanie liečivých síl a účinných látok bylín. Tinktúry sú koncentrované výťažky z bylín a plodov, ktoré sa pripravujú macerovaním v alkohole. Vďaka tomu si zachovávajú maximum účinných látok.
Využi silu bylín ukrytú v bylinných kvapkách
Z našej bohatej bylinkovej ponuky Ti odporúčame na zlepšenie imunity tinktúru IMUNITA a tiež tinktúru ČAGA. Obe tieto tinktúry obsahujú liečivé bylinky, ktoré pomáhajú prírodne zvyšovať obranyschopnosť organizmu.
Tinktúra Imunita spája silu deviatich slovenských byliniek a húb do jedného koncentrovaného prírodného elixíru. Vďaka vysokému obsahu účinných látok prirodzene posilňuje imunitu, dýchacie cesty a celkovú vitalitu. Vhodná najmä počas jesene a zimy, keď naše telo potrebuje extra podporu.
Stačí pár kvapiek denne a príroda sa postará o zvyšok.
Tinktúra Čaga je pre jej liečivé účinky známa už od dávnych čias.
Pôsobí vynikajúco na podporu imunity a má silné protirakovinové účinky. Spomedzi všetkých rastlín a húb má asi najvýraznejšie antioxidačné vlastnosti. Čaga pôsobí ako vzácny adaptogén, je to prírodná látka, ktorá pomáha telu zvládať stres a prispôsobovať sa náročným situáciám. Čaga tiež pomáha harmonizovať tráviaci trakt.
Doprajte svojmu telu silu prírody každý deň – v podobe šálky voňavého bylinkového čaju alebo pár kvapiek tinktúry a doprajte si malé rituály, ktoré robia veľké zázraky.






