September a október  a často aj november to je čas zbierania bukvíc – plodov buka. Milujú ich nielen všetky diviaky, ale aj deti a všetci, ktorý poznajú ich chuť!

Bukvice sú trojhranné hnedé oriešky, asi 1 cm dlhé, uložené v ostnatej hnedej tvrdej čiaške. Zbierajú sa popadané zo zeme, treba ich len rozlúsknuť a vnútri nájdete výborné jadierko. Obsahujú veľa tukov, preto keď začínajú padať zo stromov na zem, tak je o ne veľa záujemcov a treba byť rýchlym, aby sme nezmeškali tieto výborné plody (potom ostanú už len prázdne alebo poškodené oriešky).

V minulosti boli bukvice najčastejšie jedené na surovo. Milovali ich deti, mladí, ale aj dospelí. Boli dôležitým doplnkom stravy chudobných ľudí. Po usušení sa dajú skladovať veľa rokov.

Pomleté sa pridávali do múky na chlieb. Vytláčal sa z nich olej ešte aj v 20. storočí hlavne v Karpatoch. Olej z bukvíc neobsahuje fagín. V Nemecku sa olej pridával do šalátov alebo namiesto masla, ale tiež do olejových lámp. Chuťou vraj pripomína olivový olej. Minimálne do konca 19. storočia sa bukvice predávali na trhoch na juhu Poľska. Vo Francúzsku z opražených pomletých orieškov robili nápoj pripomínajúci kávu.

Na jeseň tiež ľudia pásli prasatá v bukových lesoch, aby rýchlo pribrali.  Bukvice bežne používali aj Indiáni. Cez zimu radi vyhľadávali a vyberali skrýše hlodavcov a veveričiek. Dajú sa nájsť tak, že sú šupinky bukových orieškov porozhadzované po snehu. V niektorých častiach Spojených štátov bolo ešte donedávna možné kúpiť maslo z bukvíc.

Zbierať malé oriešky zo zeme je trošku pracné. Lesníci zbierajú tak, že roztiahnu pod stromami igelit alebo inú látku a tak zachytia všetky bukvice, ktoré padajú na zem. Vyskúšajte to, ak máte buk na svojom pozemku – je to naozaj oveľa rýchlejšie, ale aj keď nemáte tú možnosť, oplatí sa ich zbierať zo zeme.

Bukvice obsahujú veľa tukov (40-46%), okolo 8-29% bielkovín, okrem toho sacharidy, škrob, celulózu, kyselinu kumarovú, vanilovú, ferulovú, jablčnú a citrónovú, okolo 6% minerálnych látok, fagín, saponíny a až do 16% vody.

Sú zdrojom vitamínu B6, ryboflavínu, tiamínu, mangánu, draslíka, medi, aj omega 3 mastných kyselín.

Nie každý rok je na bukvice hojný. Po väčšinu rokov môžete nájsť len málo bukvíc či prázdne škrupinky bez jadierok, alebo nenájdete vôbe nič. Semenné roky sú cca. každých 8-10 rokov, ale už každé 3-4 roky je ich dosť na to, aby sme si nimi naplnili žalúdok alebo aj trošku uskladnili. Tento rok to vyzerá tak, že ich je veľa, takže choďte na ochutnávku do bukového lesa.

Chcete  ochutnať aj iné divoké chute jesene? 

Divoké chute, liečivé rastliny a jedinečný zážitok priamo v prírode.  Na zážitkovom kurze získaš informácie, ktoré možeš hneď aj využiť. Jeseň je plná chutí, ktoré čakajú len na objavenie.

Spoznajme spolu čarovný svet divokých jedlých rastlín, ktoré rastú všade okolo nás. 

 A áno – čaká Ťa aj voňavý žaluďový chlieb.

Zaži viac než len  kurz, zaži návrat k prírodnej múdrosti.