Áno, začiatkom apríla môžeme zbierať už prvé čerstvé plody zo stromov…

Viete akých?

Áno, z brestu (CZ jilm, Ulmus). Začiatkom apríla su ešte nedozreté, zelené, ale práve také sú najchutnejšie. MŇAM

Najlepšie chutia surové priamo zo stromu. Sú šťavnaté, chuťou sa podobajú orieškom.nMladé nedozreté plody zvyknú jedávať v Číne, kde patria k najobľúbenejším divokým jedlám. Bresty tam často sadia pri jazierkach.

Bresty symbolizujú bohatstvo, lebo nažky padajúce na hladinu vody pripomínajú mince.

Krídlaté oriešky vidieť často už z diaľky, najmä v apríli, krátko predtým, ako bresty vytvoria listy. Potom sa už trošku strácajú v ich zeleni, no stále ich môžeme vidieť relatívne ľahko, keďže sú oproti listom svetlejšie. V lese síce bývajú ukryté vysoko v korunách, ale na okraji lesa, v parku či pri dome, kde konáre stromov siahajú až po zem, ich často nájdeme aj v ľahko dosiahnuteľnej výške. Niekedy sa však stáva, že sú nažky na strome prázdne, teda nemajú v strede semeno, tie nie sú také chutné.

Keď chcete vysadiť brest pre jeho jedlé plody v okolí domu, odporúčam vybrať si brest horský, ten má plody najväčšie a najchutnejšie.

Škoda len, že bresty nekvitnú vo veľkom každý rok.

A vy? Jedli ste už brestové plody?

Viac o divokých jedlých rastlinkách nájdete na mojich jarných kurzoch v článkoch či v pripravovanej knižke. 

viac na www.divoke.sk

Bartek Dobrodej Krzewiński