0
Search

Čaje a maceráty z ihličia


Milujem čaje a maceráty z ihličia!

Na čaje a maceráty môžeme použiť všetky druhy borovíc, smrekov a smrekovcov a takisto jedľu či duglasku. Liečivé a plné vitamínu C sú aj čaje z tuje západnej, tujovca východného a z ďalších ihličnatých rastlín pestovaných na záhradkách. Len pozor, čaj z tuje a tujovca sa neodporúča piť v tehotenstve. Najviac zo všetkých vyššie spomenutých druhov chuti mi čaj s duglasky, jeho ihličnatá vôňa je doplnená silnou citrusovou arómou, je vynikajúci!



Čaj z duglasky tisolistej mam najradšej!


Photo by Walter Siegmund (talk) - Own work, CC BY 2.5

Maceráty najradšej pripravujem z borovicovej čečiny, lebo éterické oleje zo smreku veľmi slabo sa uvoľňujú v studenej vode. Na macerát dávam cele vetvičky s ihličím (zvyknem ich dať naozaj veľa, mám rád silné maceráty) na pár hodín až jeden deň do studenej alebo vlažnej vody. Keď macerát vypijem, postupne do nádoby prilievam ďalšiu vodu. Jednu čečinu používam 2 až 3 dni, potom ju vymením alebo z nej spravím čaj (nie všetky látky sa totiž uvoľnia v studenej vode). Na maceráty a čaje nemusíme používať len mladé výhonky, pokojne to môže byť aj staršie ihličie, dokonca v zime máju najviac vitamínu C. Maceráty a čaje z ihličia si teda môžeme pripravovať po celý rok.





Zaujímavé je, že pri ihličnatých stromoch sa vitamín C tepelným spracovaním nestráca, práve naopak – 5 min. varenie pomáha vypustiť kyselinu askorbovú do vody. Smrekové ihličie má na 100 g až 175 až 400 mg kyseliny askorbovej. Po šípkach a rakytníku je teda smrek v zime asi najväčším zdrojom vitamínu C. Vitamín C je jedným z najsilnejších antioxidantov. Pomáha takmer pri každom zápale či chorobe, píšu sa o ňom celé knižky.


Viac podobných informácii nájdete v mojej chystanej knižke a kurzoch na jar (dúfajme že tie sa už budú môcť konať)


Bartek Dobrodej Krzewiński


1,131 views0 comments

Recent Posts

See All