Túžobník brestový - "kráľovná lúk"
Updated: Mar 24


V lete na vhlkych lukach, pri prameniskach ci potokoch najdeme kvitnut tuzobik brestovy (Filipendula ulmaria, CZ tužebník jilmový).
Nie nahodou vo viacerich jazykoch hovori sa na nu kralovna luk (Queen of the meadow, Wiesenkönigin, Reine-des-prés). Bola vsechstranne vyuzivana v minulosti nielen vo fytoterapi, ale aj v ludovej magi aj kuchyni. Vdaka svojej nadhernej medovej voni kvety pridavane boli do ochuvovania ovocnych zavaranin, ale aj vina a medoviny, preto vo viacerych germanskych nazvach sa vola v preklade prave “medovinova bylinka” (meadwort, Mädesüß (Metsüße), mjødurt).
Tuzobnik bol pouzivany pri horuckach, prechladnutí, zaludocnych problemoch, reumatizme, dne, vredoch. Je to protizapalovy, mocopudny, skvele cisit krv a zmienruje bolesti. Je to skvela salicilova droga a malokto vie, ze nazov lieku aspirin prave pochadza od tuzobnika, stary latinsky nazov tuzobnika je totiz Spirea.

Kvety mozete susit na caje, vyprazat ako bazove kvety, robit z nich sirupy, aromatizovat alkohole, lekvary. Listy vonou pripominaju melonovu supku a pouzivaly sa do dochuvania polievok. Tuzobnik kvitne od juna do augusta, niekedy este aj v septembri a dokonca oktobri najdete zakvitnute tuzobnikove luki, takze mate dost casu na experimentovani s nim.
Tuzobnikova voda
Vynikajucy napoj dostanete cez zalanie kvetov tuzobniku vlaznou vodou a macerovani ich cez pol dnia ci jeden den.
Recept na tuzobnikovy sirup
Kvety tuzobniku (niektory odstranuju stopki, ale nie je to nutne) povarte 10 minut a precedte. Do
odvaru pridajte cukor podla upodobania (napr. 500g/1l vody) a stavu s citronov alebo kiselinu
citronovu. Vymiasajte vsetko, prevarte a dajte do cistych flias.


Recept na puding tuzobnikovo -malinovy
Z pol litra mlieka odlozte pol pohara a zvysok dajte varit spolu s kvetom tuzobniku. Po zovreti odlozte na 10 minut pod prikrytim. Do zvysneho studeneho mlieka v pohari pridajte 2 lyzice cukru a 2 lyzice zemiakoveho skrobu a vymiesajte kym sa rozpustia. Tuzobnikovy zapar scedte a dajte zasa varit. Ked zovre, pridajte zvysne mlieko zo skrobom a cukrom a miesajte kym zhustne. Puding dajte rozlejte do miscicek a pridajte maliny, cele alebo prepasirovane cez sito.
Rebarbra z tuzobnikom
Tuzobnik sa skvele chodi k rebarbore, zmerni jej kyslost a prida medovu aromu. Ocistenu,
nakrajanu rebarboru dajte do hrnca. Pridajte trosicku vodu a cukru (cca 1 lyzicu na 60-80g
rebarbory) a tuzobnikove kvety zaviazane v museline. Miesajte pokial sa nerozpusti cukor a povarte 5 minut. Nechajte vychladnut a pred podanim vyberte tuzobnik.
Video
Ked viete po anglicky, velmi odporucam pozriet video mojeho oblubeneho bylinkara o tuzobniku:
https://www.youtube.com/watch?v=EzfA_FQvkxc
Kniha Divoké Jedlé Rastliny
To všetko aj viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke, predpokladaný dátum vydania je neskora jesen 2022 alebo zima 2023 (už trvá zalamovanie knihy). Keď nechcete to zmeškať, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk).
Ked chcete podporit vydanie knihy, tu najdete zoznam bylinkovych vyrobkov, ktore dostanete ako darcek za financnu podporu - jednoducho pokracujte podobne ako v obycajnom eshope.
divoke.sk/bylinky
P.S. Teraz mam 30% zlavu na sampon z tuzobnikom:
https://www.divoke.sk/product-page/bylinkov%C3%BD-%C5%A1amp%C3%B3n
Bartek Dobrodej Krzewinski