Divoké jedlé  rastliny na jeseň- Bratislava - prechádzka a ukážka rastlín priamo v prírode

Kedy

29. septembra 2024    
9:00 - 15:00

Rezervácie

Bookings closed

Kde

Bratislava (Dúbravka)
Bratislava (Dúbravka), presné miesto dostanete na mail po prihlásení

Kurz Divoké jedlé rastliny na jeseň

prechádzka a praktická ukážka rastlín priamo v prírode

+ ochutnávka žaluďového domáceho kváskového chlebíka 

 


Chcete sa dozvedieť, čo všetko je v prírode jedlé?
Láka vás spoznať svet rastlín vôkol Vás?

Poďte sa spolu s nami “napásť” na lúku! 🙂 Ochutnáme spolu divoké jedlé rastliny a plody jesene. 

NA KURZE SA DOZVIETE:

  • čo všetko sa dá v prírode zjesť na jeseň 
  • kedy najlepšie zbierať šípky a ako ich jesť na surovo
  • ako najlepšie posilniť imunitu na jeseň a zimu
  • ako spracovať šípky, aby v nich bolo čo najviac vitamínu C
  • ako spracovať a jesť  žalude, bukvice, gaštany, javornice, bukvice, plody líp, borovíc, smrekov, klokoču a ďalších jedlých orieškov
  • kaliny, hlošiny, hlohyne, lohyne, drienky, jarabiny, mukyne, brekyne, dráče  a mnohé ďalšie. Sú to pre Vás neznáme slová? Prezradím Vám – sú to naše pôvodné druhy jedlých stromov a kríkov, ktoré majú jedlé a chutné plody. Na kurze si ukážeme a ochutnáme viaceré z nich, a povieme si, ktoré sú jedlé na surovo, ktoré treba variť, ako ich konzumovať atď.
  • ako spraviť kváskový žaludový chlebík 
  • ako spraviť kávu z koreňov púpavy, či žaludov 
  • ktoré „buriny“ na jeseň sú najchutnejšie
  •  na kurze si ukážeme aj niektoré jedovaté plody či iné rastliny, ktoré hoci sú jedovaté, majú aj mnohé liečivé účinky
  • ktoré divoké korene a hľuzy zbieram najradšej na liečivé účely, a čo sa dá s nimi spraviť
  • ktoré byliny majú chutné semená a ktoré sa oplatí zbierať ako aromatické korenie
  • ako spraviť liečivé tinktúry z jedlých plodov, koreňov či iných častí rastlín
  • ktoré stromy majú chutné jedlé puky cez zimu 
  • ako sa najlepšie naučiť spoznávať rastliny 
  • na každom kurze bežne ukazujem 50 a viac rastlín, takže sa určite každý niečo nové dozvie

Bude to “prechádzka” a ukážka rastlín priamo v prírode, ktoré každý bude môcť rovno aj ochutnať. Píšem “prechádzka” v zátvorke, pretože väčšinou za 6 hodinový kurz sa nám nepodarí prejsť viac ako 1-2 km, keďže na každom kroku niečo rastie.

 

Hlavnou výhodou kurzov v teréne je to, že každú rastlinku môžete vnímať všetkými zmyslami.

      • dotknúť sa jej,
      • pozrieť z každej strany,
      • ovoňať,
      • ochutnať,
      • vidieť ju rásť v jej prirodzenom prostredí, možno aj pri niečom jedovatom, čo cez online kurz ťažko uvidieť.

 

Ako jeden z prvých

som na Slovensko v roku 2013 priniesol kurzy o divokých jedlých rastlinách.

Odvtedy už 11. rok robím o divokých jedlých rastlinách pravidelné prednášky, kurzy a workshopy.

Cez moje kurzy prešli už tisícky ľudí, ktorí sa so mnou priamo v prírode naučili zapájať bežné divoké rastliny do svojej stravy, obohatili svoj jedálniček a zlepšili svoje zdravie.

Divoké jedlé rastliny vnímam ako úžasné spestrenie stravy, doplnenie všetkých živín, vitamínov a minerálov.

Je to spôsob, ako byť zdravý a šťastný! Nemusí to byť základ našej stravy, ani pre mňa nie je, ale jednoducho doplnenie. Aj keď zjeme len jeden lístok či kvietok za deň. Divorastúce rastliny sú pre nás veľkým darom od Boha. Je to len na nás, či ich zaradíme do nášho života.

Poznáte nás aj z médií

Už od roku 2013

Prvé kurzy o divokých jedlých rastlinách sme priniesli na Slovensku už v roku 2013 a odvtedy pravidelne už 11 rokov organizujeme živé worskhopy, prednášky a kurzy po celom Slovensku.

Hlboké odborné znalosti a objavené poslanie

VŠ v Krakove som ukončil ako jeden z najlepších, dokonca mi bolo ponúknuté aj lukratívne miesto v Poľských Štátnych lesoch. V škandinávskej tajge som ale pochopil, že mojim poslaním je prepájať ľudí so svetom prírody. A moje štúdium naďalej trvá.

Stovky kurzov a tisíce ľudí

Cez naše kurzy o divokých jedlých rastlinách prešli už tisíce ľudí, ktorých láka spoznať svet divoký, jedlý, svet sebestačnosti a prepojenia s prírodou.

 

 

• MIESTO KONANIA KURZU

Presné miesto kurzu Vám  bude zaslané po zaplatení zálohy.

 

CENA

Cena kurzu je 44 eur + dobrovoľný príspevok pre lektora.

Vy sami sa môžete rozhodnúť, koľko chcete darovať  lektorovi na mieste kurzu.

 

PRIHLÁSENIE SA NA KURZ

Keď máte záujem o kurz, treba vyplniť prihlasovací formulár nižšie a zaplatiť  44 eur*/osobu (deti do 15 r. sú zdarma).

 

• ORGANIZÁTOR

Organizátorom kurzu je o.z. Leonurus (Leonurus je vedecký názov nádhernej bylinky, ktorá sa po slovensky volá srdcovník).

 

OTÁZKY

info@divoke.sk, 0950 455 769

 

Ing. Bartek Dobrodej Krzewiński

Najväčší odborník na svet divokých jedlých rastlín na Slovensku.

Už 10 rokov pravidelne robí kurzy, prednášky, workshopy o divokých jedlých rastlinách po celom Slovensku. Cez jeho kurzy prešli už tisícky ľudí, ktorí sa naučili spoznávať priamo v prírode divoké rastliny, ich chute, poznávacie znaky, naučili sa rozlišovať, ktoré rastliny sú jedovaté a ktoré jedlé.

BARTEK DOBRODEJ KRZEWIŃSKI na svojich kurzoch, prednáškach a workshopoch o DIVOKÝCH JEDLÝCH RASTLINÁCH veľmi charizmaticky, prakticky a pútavo prepája všetkých účastníkov s divokou jedlou prírodou, prináša svoje skutočné zážitky, vtipné príhody, cenné skúsenosti a vhľady.

Rezervácie

Na tento kurz sa už nedá prihlásiť.