Kvitnú magnólie…

Vedeli ste, že ich krásne voňavé lupienky sú liečivé, ale aj  jedlé aj na surovo? Najchutnejšie sú,  keď sú kvety ešte púčiky alebo sa ešte len otvárajú.  Čím sú magnóliové kvety staršie, tým sú horkejšie.

Nie sú tak chutné ako agátové kvety, ich chuť má trošku štipľavý, podľa niektorých zázvorovo-kardamónový nádych.

Navyše, každá magnólia chutí trochu ináč, takže ochutnajte viaceré a uvidíte, ktoré vám chutia najviac.

Každopádne ich určite vyskúšajte.

POZOR! Ak chcete magnóliové kvety použiť na konzumovanie alebo dekorovanie jedál, odporúča sa používať iba druhy, ktoré  boli pestované bez použitia pesticídov alebo iných chemikálií.

AKÉ SÚ ICH LIEČIVÉ ÚČINKY?

Číňania verili, že magnólie môžu pomôcť pri liečení depresie a úzkosti. Magnólie sa v tradičnej čínskej medicíne používajú na liečenie bolesti kĺbov a svalov, tráviacich ťažkostí a dýchacích problémov, či pri bolesti hlavy.

AKO ICH VYUŽIŤ V KUCHYNI? 

Z kvetov magnólií sa robia pickles,  tinktúry, sirupy, octy, sorbety alebo sa zavárajú, či pridávajú do smoothies, varených jedál, omáčok.

Dá sa s nimi krásne dekorovať, akékoľvek jedlo s magnóliovými kvetmi vyzerá neodoľateľne a luxusne.

 

Nakladané magnólie 

Potrebujeme:

čerstvé kvety (puky) magnólie

1,5 šálky octu

1 lyžička soli

1 šálka cukru

Čerstvé magnólie umyjeme a osušíme. Odstránime všetky hnedé časti a odrežeme zelené stonky.  Vložíme do pohára a posypeme soľou. Ocot a cukor zohrejeme, kým sa nerozpustia a necháme mierne vychladnúť. Teplým, ale nie horúcim roztokom zalejeme magnólie a pohárik uzavrieme. Necháme ho vychladnúť a potom vložíme do chladničky. Je dobré ich ešte nechať v chladničke pár dní odstáť.   

Použijeme ich ako prílohu k cestovinám, rizotu, alebo len tak na chlebík. 

 

Pre inšpirácie pozrite sem:

Fotky

Videá

Magnólie v sladkokyslom náleve:

Krátke video môjho kamaráta (v poľštine):

A vy?

Jedli ste už lupienky magnólií?

Bartek Dobrodej Krzewiński

Kniha Divoké Jedlé Rastliny

To všetko a veľa veľa viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke, predpokladaný dátum vydania je leto2023 (už trvá zalamovanie knihy). Keď nechcete to zmeškať, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk).

Kurzy

Chcete dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?

Chcete sa dozvedieť, čo všetko je jedlé v prírode?

Láka vás spoznať svet rastlín vôkol vás? 

Poďte sa spolu so nou “napásť” na lúku! 🙂

Pozývam Vás na moje kurzy po celom Slovensku