Vedeli ste, že aj hlohyňa šarlátová má jedlé plody?
Updated: Mar 24


Sú jemne sladké, kyselkavé - milujú ich aj deti.
Na internete nájdete z hlohyne šarlátovej recepty na lekváre, želé či omáčku (vyhľadajte "firethorn recipes"), ale podľa mňa najchutnejšie sú na surovo.
Podľa niektorých však semená hlohyne šarlátovej môžu byť vo veľkých množstvách jedovaté kvôli obsahu glikozidov kyanogénnych, podobne ako marhuľové jadierka, jablkové semená, či horké mandle, avšak v primeraných množstvách sú veľmi liečivé.


Latinský názov Pyracantha (takisto ako pomenovanie v ďalších jazykoch) znamená ohnistý tŕň - je to veľmi tŕnitý ker, a veľmi hojne obsypaný väčšinou červenými plodmi, preto ohnistý.
Aj keď má hlohyňa pôvodne červené plody, často sa sadia aj kultivary s oranžovými či žltými plodmi (napr. "soleil"), ktoré si už nejeden pomýlil z rakytníkom, aj keď ten ma úplné iné listy.
Hlohyňa nie je náš pôvodný druh, avšak bežne sa sadí na záhradkách, do živých plotoch, pri cestách, v parkoch atď.
Jedli ste už hlohyňu?
Ako vám chutí?
Bartek Dobrodej Krzewinski
P.S.
Už tento víkend posledné jesenné kurzy divokých jedlých rastlín, v sobotu 8.10. pri Novej Bani a poobede pri Nitre.
V nedeľu 9.10. robím 2 kurzy v Bratislave.
Viac na divoke.sk
