Search

Púpavový med bez cukru a bez varenia!


Dnes o púpavovom „mede“ počul už asi každý. Pripravuje sa tak, že kvety sa povaria vo vode, nechajú sa odstáť, scedia sa a pridá sa cukor a citrón alebo kyselina citrónová, následne sa med varí až kým nezhustne. Nerád ho však volám “med”, pretože to nemá nič spoločné so včelami. A nie je to nič iné ako sirup. Ja pripravujem púpavový med inak…



Púpavové kvety namiesto cukru zalievam tekutým medom v pohári tak, aby boli kvety prikryté. Samozrejme ľahké kvety s časom vyplávajú hore a med ostane dole, preto ich viackrát za deň zamiešam, aby nezačali plesnivieť. Po týždni až dvoch, alebo keď už začnú fermentovať, ich scedím a prelejem do sterilných fliaš. Takýto medový sirup mi vydržal roky. Zaujímavé je, že vlastne za ten týždeň až dva prejde mliečne kvasenie v mede, vďaka čomu je takýto púpavový med trošku kyslý bez toho, aby sme tam pridali citrón a má taktiež aj probiotické účinky.




Kniha Divoké Jedlé Rastliny



To všetko aj veľa veľa viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke, predpokladaný dátum vydania je neskorá jar 2022 (už trvá zalamovanie knihy). Keď nechcete to zmeškať, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk).


Kurzy




Chcete dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?


Chcete sa dozvedieť, čo všetko je jedlé v prírode?


Láka vás spoznať svet rastlín vôkol vás?


Poďte sa spolu so nou “napásť” na lúku! :)



Pozývam Vás na moje kurzy po celom Slovensku



https://www.divoke.sk/podujatia


Bartek Dobrodej Krzewiński


2,626 views0 comments

Recent Posts

See All