Púpavový med bez cukru a bez varenia!
Updated: Apr 19

Dnes o púpavovom „mede“ počul už asi každý. Pripravuje sa tak, že kvety sa povaria vo vode, nechajú sa odstáť, scedia sa a pridá sa cukor a citrón alebo kyselina citrónová, následne sa med varí až kým nezhustne. Nerád ho však volám “med”, pretože to nemá nič spoločné so včelami. A nie je to nič iné ako sirup. Ja pripravujem púpavový med inak…

Púpavové kvety namiesto cukru zalievam tekutým medom v pohári tak, aby boli kvety prikryté. Samozrejme ľahké kvety s časom vyplávajú hore a med ostane dole, preto ich viackrát za deň zamiešam, aby nezačali plesnivieť. Po týždni až dvoch, alebo keď už začnú fermentovať, ich scedím a prelejem do sterilných fliaš. Takýto medový sirup mi vydržal roky. Zaujímavé je, že vlastne za ten týždeň až dva prejde mliečne kvasenie v mede, vďaka čomu je takýto púpavový med trošku kyslý bez toho, aby sme tam pridali citrón a má taktiež aj probiotické účinky.
Kniha Divoké Jedlé Rastliny
To všetko aj veľa veľa viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke, predpokladaný dátum vydania je rok 2023 (už trvá zalamovanie knihy). Keď to nechcete zmeškať, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk).
Kurzy

Chcete sa dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?
Chcete sa dozvedieť, čo všetko je jedlé v prírode?
Láka vás spoznať svet rastlín vôkol vás?
Poďte sa spolu so mnou “napásť” na lúku! :)
Pozývam Vás na moje kurzy po celom Slovensku
https://www.divoke.sk/podujatia
Bartek Dobrodej Krzewiński
