1. Sú všade a sú zadarmo

Presne tie rastliny, ktoré rastú všade a sú považované za najbežnejšie “buriny”, zároveň najchutnejšie, najliečivejšie a najvýživnejšie zo všetkých. Tie by sme mali najviac zapájať do našej stravy, preto rastú priamo tam, kde sme my. Vnímam to ako nádherný dar od Boha. Všetko čo potrebujeme, máme práve pod nohami! Pritom ich máme zadarmo, a listová zelenina je dnes celkom drahá.

2. Sú plné mikro a makro živín

Korene divorastúcich rastlín siahajú často veľa metrov do hĺbky a vyťahujú veľa živín, vrátane viacerých stopových prvkov, ktoré dnes chýbajú v bežnej strave. V poľnohospodárstve sa bežne pridáva 3 až 7 minerálov, aby boli zelenina/ovocie čo najväčšie. A kde je ďalších 80 prvkov? Väčšinou poľnohospodári pestujú každý rok na svojom poli to isté, a pôda si tak už veľa rokov nemôže oddýchnuť. Stačí, že v našom tele chýba jeden minerálny prvok a už môžeme mať všelijaké zdravotné problémy, príčinu ktorých je veľmi ťažké nájsť.

3. Sú plné vitamínov

Najviac vitamínov nájdeme v zelených častiach rastlín. Vedeli ste, že takmer v každej zelenej rastline je viac vitamínu C ako v citróne? Takmer vo všetkých rastlinách nájdeme veľa flavonoidov, vitamín K, betakarotén (provitamín A), vitamín K1, kyselinu listovú (vitamín B9), chlorofyl a veľa ďalších! O liečivých účinkoch každého z týchto vitamínov nájdeme celé knižky.

Každý vie, že najviac vitamínov obsahuje zelenina a ovocie. Dnes však žijeme v časoch, kedy komerčne pestovaná zelenina a ovocie nemajú už toľko vitamínov, koľko je napisané v tabuľkách. Kamarát dal na rozbor zeleninu a ovocie z obchodu, a neboli tam takmer žiadne vitamíny.

Tak potom odkiaľ máme tie vitamíny brať? Práve v tomto nám môže veľmi pomôcť obohatenie stravy o domácu zeleninu, ovocie, alebo najlepšie a najjednoduchšie – o divoké jedlé rastliny.

4. Obsahujú množstvo liečivých látok

Každá jedna rastlina je liečivá! Dnes je známych približne 300 000 látok, ktoré vytvárajú rastliny a každý deň sú objavované ďalšie. Väčšina rastlín ešte vôbec nie je poriadne preskúmaná, takisto väčšina týchto látok nie je dobre spoznaná. Už len keď si zoberiete vôňu rastliny – éterický olej z každej rastliny sa skladá väčšinou z viac než 100 biochemických látok. Zapájanie divokých jedlých rastlín do stravy nám často pomáha vyliečiť disharmóniu v tele, o ktorej ani nevieme. Väčšina divokých rastlín pomáha očistiť telo od toxínov, detoxikuje, upravuje metabolizmus, podporuje trávenie, ktoré je základom pre zdravie. Ako vravel otec medicíny Hippokrates – „všetky choroby začínajú v tráviacom trakte“.

5. Blahodárne účinky chlorofylu

Chlorofyl je zelené farbivo rastlín, vďaka ktorému sú rastliny zelené. Je to vlastne chlorofyl, ktorý mení slnečné svetlo na energiu cez proces fotosyntézy. Tvorí kyslík, vďaka čomu máme čo dýchať a zároveň mení uhlík na sacharidy. Jedná sa o asi najdôležitejšiu látku na Zemi, vďaka nej máme vlastne čo jesť, máme si čo obliecť, či máme z čoho stavať domy.

Chlorofyl vie spraviť zázraky aj v našom tele!silné zásadité účinky a veľmi pomáha odkysličiť a zregenerovať naše telo. Má skvelé protirakovinové účinky, veľa ľudí po zaradení väčšieho množstva chlorofylu do stravy sa vyliečilo z nevyliečiteľných chorôb. Pomáha zregenerovať pečeň a očistiť telo od toxínov. Podporuje trávenie a zároveň chudnutie. Posilňuje pokožku a urýchľuje regeneráciu rán.

V roku 2014 bol v “Journal of cell science” publikovaný šokujúci vedecký výskum, ktorý ukazuje, že nielen zelené rastliny môžu využívať energiu zo slnka, ale aj zvieratá, ktoré jedia stravu obsahujúcu chlorofyl. Výskum na myšiach, potkanoch a prasatách ukázal, že metabolity chlorofylu sa dostanú do mitochondrií a tie sú v prítomnosti slnka schopné syntetizovať energiu (ATP) o 35% rýchlejšie a 16 násobne viac bez zväčšenia/zvýšenia oxidačného stresu! Keď tie isté metabolity boli podávané červom (Caenorhabditis elegans), takisto sa zvýšila produkcia ATP pri slnečnom svetle, a zároveň sa značne zvýšila ich životnosť. Takže inými slovami, veľká časť zvieracieho kráľovstva je schopná vytvárať energiu priamo zo slnka, keď je stravu obsahujúcu chlorofyl! Alebo v skratke: chcete mať viac energie? Jedzte viac zeleného!

6. Sú v bio kvalite, nestriekané, bez GMO

Dnes takmer všetko, čo nájdeme v obchode, obsahuje pesticídy. Glyfosát, účinná látka väčšiny herbicídov vrátane Roundupu, je nielen v našom jedle, ale aj v našom oblečení, hygienických vložkách, tampónoch či v leukoplastoch, kde Glyfosát môže prenikať priamo do krvi! Zároveň zelenina v bio kvalite nie je len drahšia, ale väčšinou vôbec nie je dostupná. Preto mať záhradku a zbierať divoké jedlé rastliny je veľmi prospešné pre naše zdravie.

Mám aj dobrú správu pre tých, čo žijú v mestách a chcú zbierať rastliny vo svojom okolí. Ťažké kovy – ako sám názov hovorí – sú ťažké, najviac je ich pri ceste a ich obsah rýchlo klesá so vzdialenosťou od nej. Už 20 metrov od cesty sú ťažké kovy len v minimálnych množstvách. Takže aj v meste môžeme nazbierať celkom zdravé rastliny na konzumáciu, stačí ísť trošku ďalej od cesty, a potom rastliny dobre opláchnuť.

7. Obsahujú pre nás veľa dôležitých baktérií

Dnes sa hovorí, že v našom tele je okolo 1 mil. buniek a 10 krát toľko baktérií. Sme zložení z 90% z baktérií. Bez nich nemôžeme správne fungovať. Dnes ale v našej strave veľa druhov baktérií chýba kvôli antibiotikám (aj tých, ktoré nevedomky jeme v mäse, vajciach či mlieku), priveľkej hygiene, pesticídom, domácej chémii a celkovo sterilnom prostredí. Veľa baktérií nájdeme iba na niektorých druhoch rastlín, ktoré boli v našej strave tisíce rokov, ale za posledné roky sa na nich zabudlo. Zaradenie divokých jedlých rastlín do jedálnička pomáha vrátiť naspäť dobrú mikroflóru do nášho tráviaceho traktu a tým veľmi podporiť naše trávenie a zdravie!

8. Liečivý čas v prírode

Aby sme si nazberali a zapojili divorastúce rastliny do našej stravy, jednoducho musíme ísť von, na čerstvý vzduch. Samotný pohyb je pre nás nutný, aby sme boli zdraví – jednoducho nie sme stvorení na to, aby sme sedeli celý deň. Lymfa v našom tele nemá čerpadlo, potrebuje k tomu náš pohyb. Lepšie prúdi krv a prebieha trávenie v našom tele, keď sa hýbeme. Keď sme na slniečku, tak naše telo vytvára pre nás veľmi dôležitý vitamín D. Čas strávený v prírode pomáha zregenerovať a posilniť naše telo, sme kľudnejší a šťastnejší!

9. Pomáhajú nám spojiť sa s našou podstatou

Je to strava našich predkov, tisíce rokov tvorili náš jedálniček. Divorastúce rastliny vo svojej podstate dokonalé, také ako ich stvoril Boh. Keď ich zaraďujeme do našej stravy, jednoducho prijímame tie božské éterické sily, ktoré nás vyživujú!

Ja vnímam divoké jedlé rastliny ako úžasné spestrenie stravy, doplnenie všetkých živín, vitamínov a minerálov. Je to spôsob, ako byť zdravý a šťastný! Nemusí to byť základ našej stravy, ani pre mňa nie je, ale jednoducho doplnenie. Aj keď zjeme len jeden lístok či kvietok za deň. Divorastúce rastliny sú pre nás veľkým darom od Boha. Je to len na nás, či ich zaradíme do nášho života…

To všetko aj viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knihe,  (už trvá zalamovanie knihy).

Jarné kurzy po celom Slovensku

Chcete dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?

Chcete sa dozvedieť, čo všetko je jedlé v prírode?

Láka vás spoznať svet rastlín vôkol vás? 

Poďte sa spolu so nou “napásť” na lúku! 🙂

Pozývam Vás na moje kurzy po celom Slovensku