Poznáte vtáčí zob?

Sú to jedny z najbežnejších plodov, ktoré v zime nájdeme v prírode, často rastu spolu so šípkami, hlohmi, trnkami a kalinou, sú mierne jedovaté.
Na kurzoch som si všimol, že viacerí ľudia si pod názvom vtáčí zob predstavia jarabinu vtáčiu. Pod vtáčím zobom sa však oficiálne skrýva úplne iná rastlina – Ligustrum vulgare (česky: ptačí zob obecný), ktorá má oproti jarabine čierne bobule a vôbec sa na ňu nepodobá.

Vtáčí zob patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce kríky v našej flóre. Jeho plody sa v hojnom množstve nachádzajú na kríkoch od jesene až do jari. Niekedy som tieto plody dokonca našiel ešte v júni, keď už krík mal listy a kvitol nabielo.

Vtáčí zob nie je jedlý, dokonca je podľa informácií uvedených vo väčšine kníh mierne jedovatý. V niektorých knihách sa uvádza, že po zjedení veľkého množstva jeho bobúľ boli zaznamenané prudké otravy, ba až smrť. Našťastie nestáva sa to často, nakoľko jeho plody sú veľmi horké a nechutné (aspoň podľa mojich skúseností). Ani vtákom nechutia, preto jeho názov znie dosť prekvapujúco.
Vtáčí zob rastie u nás vo voľnej prírode, ale bežne sa vysádza a používa na živé ploty.

Aj keď sú bobule tohto kra jedovaté, jeho kôra, listy a kvety majú liečivé účinky. V súčasnosti sa využívajú veľmi zriedkavo, ale Dr. Róžanski – známy poľský fytoterapeut ich odporúča kvôli ich antivírusovým účinkom. Z kvetov sa môžu robiť čaje, ktoré dr. odporúča povariť alebo pripraviť z nich tinktúru. Pravdu povediac ešte nemám skúsenosti s touto horkou drogou, ale pokiaľ vás zaujala v angličtine o nej nájdete viac informácií. Nakoľko sa „boj s vírusmi“ stal pre mnohých témou číslo 1, možno práve vtáčí zob, ktorý rastie na každom kroku, by mohol byť jedným z riešení.
