top of page

Polievka zo šípok





Nyponsoppa (v preklade zo švédčiny: šípková polievka) predstavuje vo Švédsku tradičné jedlo. V minulosti bola bežným každodenne konzumovaným jedlom, nakoľko šípky boli i počas zimy jeden z mála dostupných plodov. Obsahovali tiež veľké množstvo živín a vitamínov veľmi podporujúcich zdravie. Aj keď ju nazývali polievkou (soppa), jedla sa skôr ako dezert. Najčastejšie sa na polievku zberali plody ruže vráskavej, keďže sú väčšie. No nebolo to podmienkou. Zberali sa i plody ruže šípovej a iných druhov, ktoré rástli v okolí. Niekto pred uvarením plody prácne rozrezával a čistil ich od chĺpkov. Bežnejší spôsob však spočíval v uvarení celých plodov, a v ich následnom prepasírovaní cez sitko. Šípkovú polievku sa dá dokonca pripraviť aj zo sušených šípok.




Recept na prípravu:

Na pol kila šípok použite 1,2 l vody a povarte ich 20 -30 minút. Následne všetko rozmixujte a prepasírujte cez sitko. Pridajte 100 g cukru a ešte raz povarte. Do pohára dajte pár lyžíc studenej vody v ktorej rozmiešate 1 a pol lyžice kukuričného alebo zemiakového škrobu. Pomaly pridajte do vriacej šípkovej polievky škrob a ešte chvíľku povarte dovtedy, až kým polievka nezhustne. Šípková polievka - Nyponsoppa sa bežne servíruje s kyslou smotanou alebo šľahačkou, mandľovými vločkami, mandľovými piškótami alebo keksíkmi. Pokiaľ by ste mali záujem o prípravu zdravšej varianty, nahraďte cukor medom, javorovým sirupom alebo jablkovou šťavou. Samozrejme jej prípravu môžete vyskúšať aj bez sladidiel, tak ako sa v minulosti jedávala bežne. Cukor sa stal v Európe bežnou komoditou iba pred necelými 200 rokmi.




P.S.

Prepacte za slabe fotky polievky, uz som bol priliz hladny aby ju pekne nafotit, rychlo zmizla z tanierov :)

1,884 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page