ORGOVÁN - NIELEN KRÁSNE VONIA, ale ÁNO, je aj JEDLÝ

Je tu máj a k máju patrí jednoznačne orgován. A to nielen na Deň matiek, na ozdobu do vázy, či na prevoňanie celého domu, ale aj na romantickú orgovánovú limonádu, orgovánový med, orgovánový ocot, .... Poďme však pekne po poriadku. :)
Orgovánovú vôňu spozná hádam každý aj so zaviazanými očami, farba nádherne kontrastuje so zelenými listami, a keď rozkvitne orgován, každé dieťa vie, že prázdniny sa blížia. :)
Orgován sa už od dávnych čias bežne sadil v záhradách, mestách, parkoch, často aj splanieva.
Dá sa pomýliť s...
Orgován je veľmi typický a dobre známy, na prvý pohľad sa však bielo kvitnúce orgovány podobajú aj na kvitnúcu čremchu obyčajnú (CZ střemcha obecná). Kvety oboch rastlín bývajú nádherne voňavé.
Využitie
Kvety orgovánu sú jedlé aj v surovom stave, no nečakajte, že budú chutiť tak, ako voňajú. Sú totiž veľmi horké. Niektoré orgovány majú pre mňa až neznesiteľne horkú chuť, no nájdu sa aj také, ktorých kvety sú horké príjemne, preto treba vyskúšať každý jeden ker.
Pre romantické duše mám TIP na 💜ORGOVÁNOVÚ LIMONÁDU💜 alebo 💜 romantický MACERÁT z KVETOV ORGOVÁNU💜.

Maceráty v studenej vode ja mám najradšej. Stačí na pár hodín ponoriť celé súkvetia (alebo iba samotné kvietky) do vody a macerát bude nádherne voňať aj chutiť. Horké látky z orgovánu sú v studenej vode, našťastie, len slabo rozpustné.
Do orgovánovej limonády stačí pridať plátok citrónu, kto chce mať sladšie - lyžičku medu, sadnúť si na terasu, kochať sa prírodou a popíjať fajnú limonádu :)
Z kvetov orgovánu sa pripravujú aj sirupy, niektorí ich vyprážajú v cestíčku.
Výnimočne krásne vyniknú v šaláte a iných jedlách. Na prípravu sirupov je dobré použiť len kvety, zelené stonky sú totiž horkejšie. Na výrobu sirupu môžete kvety bez varenia macerovať 2 dni v studenom cukrovom náleve uloženom v chladničke.
A ešte jeden spôsob – skúste iba kvety macerovať niekoľko dní v mede a potom ich sceďte (ale nie je to nutné, ja ich nechávam v mede) . Takýto med nádherne vonia a nie je vôbec horký.

Orgovánový ocot - je ďalší spôsob ako využiť kvety orgovánu. Budeme potrebovať očistené aromatické kvietky orgovánu, ktoré zalejeme jablčným octom. Dbáme o to, aby všetky kvietky boli ponorené. Necháme namočené 1-2 týždne. Používame do šalátov, prípadne na dochutenie iných jedál.

Liečivé účinky
Orgován je skvelá liečivá rastlina, no pre svoju horkú chuť a slabý opis v slovenskej bylinkárskej literatúre je len málo využívaný. Drogou je kvet, plod, list a kôra z mladých vetvičiek. Orgován zvyšuje potenie a znižuje teploty, čistí krv, je protizápalový, antireumatický, fungistatický, antiparazitický, podporuje imunitu a ochraňuje pečeň. Obsahuje fytoncídy, ktoré ničia baktérie a vírusy. Nápomocný je aj pri ochoreniach dýchacích ciest či bolestiach hrdla, ochoreniach tráviacej sústavy, syndróme dráždivého čreva, hemoroidoch, detoxikačných kúrach a kandidóze močových a pôrodných ciest. Takisto je vhodný na vonkajšie použitie, umývanie očí, pokožky, či vyplachovanie ústnej dutiny pri zápalových stavoch.
Netreba teda kupovať bylinky z druhého konca sveta, najlepšie liečivé rastliny nájdeme totiž často priamo pred domom.
To všetko aj viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke, predpokladaný dátum vydania je rok 2023 (už trvá zalamovanie knihy).
U nás ho nájdete v tinktúrach IMUNITA, tinktúra na AFTY, HERPES, ANTIPARAZITIKUM a ZDRAVÉ HRDLO. viac na https://www.divoke.sk/bylinky

Chcete sa dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?
Chcete sa naučiť co všetko jedlé nájdeme v apríli a máji na mojom praktickom kurze? Pozývam Vás na moje kurzy po celom Slovensku
https://www.divoke.sk/podujatia

Bartek Dobrodej Krzewiński