K rozkvitnutej a prebudenej jari patrí jednoznačne orgován. A to nielen na Deň matiek, na ozdobu do vázy, či na prevoňanie celého domu, ale aj na romantickú orgovánovú limonádu, orgovánový med, orgovánový ocot, …. Poďme však pekne po poriadku. 🙂

Orgovánovú vôňu spozná hádam každý aj so zaviazanými očami, farba nádherne kontrastuje so zelenými listami, a keď rozkvitne orgován, každé dieťa vie, že prázdniny sa blížia. 🙂

Orgován sa už od dávnych čias bežne sadil v záhradách, mestách, parkoch, často aj splanieva.

Dá sa pomýliť s…

Orgován je veľmi typický a dobre známy, na prvý pohľad sa však bielo kvitnúce orgovány podobajú aj na kvitnúcu čremchu obyčajnú (CZ střemcha obecná). Kvety oboch rastlín bývajú nádherne voňavé.

Využitie

Kvety orgovánu sú jedlé aj v surovom stave, no nečakajte, že budú chutiť tak, ako voňajú. Sú totiž veľmi horké. Niektoré orgovány majú pre mňa až neznesiteľne horkú chuť, no nájdu sa aj také, ktorých kvety sú horké príjemne, preto treba vyskúšať každý jeden ker.

Pre romantické duše mám TIP na ORGOVÁNOVÚ LIMONÁDU alebo romantický MACERÁT z KVETOV ORGOVÁNU. 

 

Maceráty v studenej vode ja mám najradšej. Stačí na pár hodín ponoriť celé súkvetia (alebo iba samotné kvietky) do vody a macerát bude nádherne voňať aj chutiť. Horké látky z orgovánu sú v studenej vode, našťastie, len slabo rozpustné.

Do orgovánovej limonády stačí pridať plátok citrónu, kto chce mať sladšie – lyžičku medu, sadnúť si na terasu, kochať sa prírodou a popíjať fajnú limonádu 🙂

Výborný je aj fermentovaný orgovánový čaj, celý postup ako ho pripraviť nájdete na našom facebooku a instagrame. 

Z kvetov orgovánu sa pripravujú aj sirupy, niektorí ich vyprážajú v cestíčku.

Výnimočne krásne vyniknú v šaláte a iných jedlách. Na prípravu sirupov je dobré použiť len kvety, zelené stonky sú totiž horkejšie. Na výrobu sirupu môžete kvety bez varenia macerovať 2 dni v studenom cukrovom náleve uloženom v chladničke. 

Orgovánový med 

Na orgovánový med budeme potrebovať rozkvitnutý a suchý orgován. Kvietky si poodtŕhame od zelených častí, pretože tie sú horkejšie. 

Potom ich nasypeme do pohára a zalejeme ich kvalitným medom tak, by boli úplne ponorené. Keď med klesne, môžeme ho ešte doliať. Kvety necháme macerovať  v mede zhruba 2-3 týždne, občas ho môžeme premiešať. Kto chce môže kvietky po čase vybrať, ale pokojne ich môžeme nechať aj v mede a postupne ich vyjedať. 

 Takýto med nádherne vonia a nie je vôbec horký.

 

Orgovánový ocot – je ďalší spôsob ako využiť kvety orgovánu. Budeme potrebovať očistené aromatické kvietky orgovánu, ktoré zalejeme jablčným octom. Dbáme o to, aby všetky kvietky boli ponorené. Necháme namočené 1-2 týždne. Používame do šalátov, prípadne na dochutenie iných jedál.

 

Liečivé účinky

Orgován je skvelá liečivá rastlina, no pre svoju horkú chuť a slabý opis v slovenskej bylinkárskej literatúre je len málo využívaný. Drogou je kvet, plod, list a kôra z mladých vetvičiek. Orgován zvyšuje potenie a znižuje teploty, čistí krv, je protizápalový, antireumatický, fungistatický, antiparazitický, podporuje imunitu a ochraňuje pečeň. Obsahuje fytoncídy, ktoré ničia baktérie a vírusy.

Nápomocný je aj pri ochoreniach dýchacích ciest či bolestiach hrdla, ochoreniach tráviacej sústavy, syndróme dráždivého čreva, hemoroidoch, detoxikačných kúrach a kandidóze močových a pôrodných ciest. Takisto je vhodný na vonkajšie použitie, umývanie očí, pokožky, či vyplachovanie ústnej dutiny pri zápalových stavoch.

Netreba teda kupovať bylinky z druhého konca sveta, najlepšie liečivé rastliny nájdeme totiž často priamo pred domom.

To všetko aj viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke (už trvá zalamovanie knihy).

U nás ho nájdete v tinktúrach IMUNITA, tinktúra na AFTY, HERPES, ANTIPARAZITIKUM a ZDRAVÉ HRDLO. Viac na našej stránke. 

Jarné kurzy po celom Slovensku

Chcete dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?

Chcete sa dozvedieť, čo všetko je jedlé v prírode?

Láka vás spoznať svet rastlín vôkol vás? 

Poďte sa spolu so nou “napásť” na lúku! 🙂

Pozývam Vás na moje kurzy po celom Slovensku