Mladé výhonky chmeľu to je jedna z najchutnejších divokých zelenín
Updated: Mar 28

Chmeľ obyčajný Humulus lupulus
CZ chmel otáčivý DE Echter Hopfen EN hop HU közönséges komló PL chmiel UK хміль звичайний

Opis

Chmeľ je trváca popínavá rastlina ťahajúca sa až do výšky 4 metrov. Rastie najmä na vlhkých miestach, v krovinách, pri potokoch a riekach či v lužných lesoch. Často tvorí husté porasty. Má protistojné listy so srdcovitou bázou, hlboko troj- až päťlaločné. Je to vo voľnej prírode náš jediný zástupca čeľade konopovitých (Cannabaceae). Tvorí charakteristické šištice, ktoré dávajú horkú chuť a špecifickú arómu pivu. Práve kvôli spomínaným šišticiam sa u nás chmeľ pestuje už vyše tisíc rokov.

V apríli môžu mať začiatočníci problém rozpoznať mladé výhonky chmeľu, pomocou pri ich rozoznávaní sú jeho drsné stonky, ktoré sa krútia do špirály (hľadajú tak oporu iných rastlín). Čas

to sa do seba spletie 2 a viac výhonkov a jeden druhému dáva oporu.

Využitie

Mladé výhonky sú vynikajúce, hlavne v teplej kuchyni. Na surovo sú síce chutné tiež, no keďže sú veľmi drsné, môže sa stať, že ich zle požujeme a zaseknú sa nám v hrdle a podráždia ho. Preto je bezpečnejšie, keď ich povaríme alebo rozmixujeme. Najlepšie sú vtedy, keď vychádzajú zo zeme do 20 cm, potom zbierame už len 10 – 15 cm vrcholček, ďalšie časti sú tvrdé a vláknité. Chuťovo aj vzhľadom pripomínajú špargľu (CZ chřest, Asparagus), len sú tenšie (podobne hrubé sú však divoké špargle z juhu Európy). Tak isto ich môžeme aj pripravovať – sú výborné do polievok, dusenej či vyprážanej zeleniny alebo varené.

Mladé listy bývajú jedlé do konca mája, ale sú veľmi horké a dosť drsné, ja osobne ich neodporúčam.
Po tepelnom spracovaní sú vraj jedlé aj korene a v Alsasku a Flámsku sa vraj pridávajú do šalátov samčie aj samičie súkvetia.

Chmeľ je trvalka, takže si zapamätajte alebo označte, kde rastie, a v apríli a máji ho tam hľadajte. Od jesene do jari si už z diaľky ľahko všimnete uschnuté spletené „liany“ na plotoch, kríkoch či stromoch siahajúce niekedy až do výšky 4 m. Niekedy zostanú na suchých lianách aj usušené zvyšky chmeľových šišiek – vtedy si môžete byť celkom istí, že to, čo ste našli, je naozaj chmeľ. Video, ktoré vám môže pomôcť pri rozoznávaní chmeľu, najdete tu.

Zloženie
Mladé výhonky obsahujú veľa vitamínu C (do 180 mg/100 g), kyseliny listovej (vitamín B9), minerálnych solí (najmä horčíka a draslíka), flavonoidy, taníny, organické kyseliny, chlorofyl a ďalšie.

Kniha Divoké Jedlé Rastliny
Toto bola časť z mojej knihy o divokých jedlých rastlinách,
ktorá už je vo fáze zalamovania, a keď sa všetko podarí, v lete 2023 bude už na svete.
Keď mate o ňu záujem, napíšte na info@divoke.sk
alebo prihláste sa na odber noviniek
Kurzy 2023

Chcete dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?
Chcete sa dozvedieť, čo všetko je jedlé v prírode?
Láka vás spoznať svet rastlín vôkol vás?
Poďte sa spolu so nou “napásť” na lúku! :)
Pozývam Vás na moje kurzy po celom Slovensku

https://www.divoke.sk/podujatia
Bartek Dobrodej Krzewiński
