top of page

Kvasené agátové kvety

Updated: Mar 28






Kvety agatu su to jedny z najchutnejsich kvetov! Su sladucke, miluju ich deti a od davna sa jedavaju.

Pozor vsak, ostatne casti agatu su prudko jedovate, takze opatrne z nimi (su sice aj liecive, ale odporucam iba pre velmi pokrocilych bylinkarov, su bezpecnejsie bylinky).


Receptov na agatove kvety najdete na internete viac, ale toto ste asi este nejedli! Kvasene agatove kvety donesol na moj kurz Milan z Novych Zamkov, a ich chut je vynikajuca! Ked mate radi kvasene jedla (myslim mliecne kvasenie, nie alkoholovu fermentaciu), urcite vyskusajte.



Preposielam Milanov recept:

na dno umytej fľašky dať v kúskoch sušený zázvor, mohol by byť aj olúpaný čerstvý, tiež kúsok celej škorice. Potom tam nasypať z hlavnej stopky stiahnuté agátové kvety. Na vrchu ich prekryť kapustným listom a dať špajdle proti vyplávaniu. Zaliať vychladnutou zálievkou. Zatvoril viečko a nechať kvasiť. Vykvasilo asi po 4-5 týždňoch, no použiteľné bolo už aj po týždni. Zálievka: Do prevarenej vody dať 15g soli na 1L vody, keď vychladne, že je iba teplé pridať 65-70 g medu na 1L. Viečko treba pravidelne (najlepšie denne) na pár minút povoliť aby mohli uniknúť fermentačné plyny. Po vykvasení vydržalo aj 3-5 mesiacov, potom začali kvety postupne príliž mäknúť hoci chuť bola ešte stále dobrá.



Bartek Dobrodej Krzewinski


P.S.

Prepacte za moju polsku slovencinu bez diakrytiky. Ked mate cas a chut to prelozit, aby sa lepsie citalo ostatnim, napiste na info@divoke.sk

Dakujem


Viac na kurzoch:

divoke.sk/podujatia


984 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page