Search

Kalinový “med”

Updated: Dec 21, 2020





Kalina obyčajná (Viburnum opulus)


Plody kaliny obyčajnej môžeme obyčajne zberať počas celej jesene a zimy. Niekedy sa stane, že ich nájdeme ešte aj v máji. Využívanie kaliny na Slovensku nemá veľkú tradíciu, no na Ukrajine sa používa bežne aj v dnešnej dobe. V obchode tam bežne dostanete kalinovú šťavu a v reštaurácii k mäsu bežne podávajú kalinový lekvár. Plody kaliny sa počas zimy podobajú na červené ríbezle rastúce na strome. V prípade pochybností, či ide o kalinu – stačí rozpučiť šťavnaté plody a pozrieť sa na kôstku, ktorú má kalina iba jednu. Táto kôstka je často vrezaná z jednej strany tak, že pripomína srdce a vo väčšine prípadov je od kalinovej šťavy sfarbená na červeno. V surovom stave je kôstka kaliny veľmi horká a práve z tohto dôvodu sa v minulosti spracovávala tepelne.


[dalsi odstavec zatial v mojej polskej slovencine, ale coskoro ho dam upravit]

V minulosti kalina mala este vakse vyuzite v ludovom liecicelstve ako v kuchyni. Najliecivejsia je kora, ale aj kvety a plody su liecive a boly vyuzivane. Pouzivano ju na zenske problemy, pri bolestivych menstruacjach, zmensuju riziko potratu. Kalina ma vlastnosti antispozmodicke a ukludnujuce na svaly maternicy, svaly hladke traviaceho traktu a je hemostaticka (zastavuje krvacanie). Stavy a sirupy bezne sa pily pri kaslu, horucke. Je mocopudna, preto sa pouziva aj pri detoksifikacnych kurach. Podporuje traviene a pracu srdca, posilnuje hladke srdcove svaly a cievnu sustavu.







Kalinový “med”


Tu je môj recept na prípravu kalinového medu:


Plody preberte, umyte a rozpučte v hrnci. Rozpučené plody s kôstkami varte bez pridania vody približne po dobu 10 minút (raz za čas premiešajte). Následne plody prepasírujte cez hrubé sitko a pridajte med (v pomere 1:1. Pokiaľ chceme čo najviac zachovať liečivé účinky medu, pridávame ho až vtedy – keď kalina vychladne. Takto pripravený kalinový med prelejeme do sterilne čistých pohárov. Vydrží roky aj bez pasterizácie. Sladký med výborne doplňuje horkosť kaliny. V tejto podobe ho môžeme pridávať do čaju, do kaše, do koláčov – alebo ho len vyjedať ako pochúťku.




Podobny, ale jedovaty druhy:


Ľuľok sladkohorký - nie je to ker, ale popinava rastlina. Zdialky vsak vyzeraju identicky.


Pozor, podobny kaline lulok sladkohorky je mierne jedovaty!


Podobny kaline lulok sladkohorky nema jednu kostku, ale viac semen vnutri, ktore pripominaju paradajkove semena - je to vlastne ten isty rod.



444 views0 comments

Recent Posts

See All