Kalina - jedlá či nie?
Updated: Dec 16, 2022

Kalina obyčajná (Viburnum opulus)
Kalina je 1-5m vysoký, opadavý ker. Nájdeme ju často pri vode, v pobrežných krovinách, lužných lesoch, ale aj pri cestách medzi ďalšími kríkmi. Rastie v celej Európe, u nás ju nájdeme roztrúsenú od nížin po hory, na severe je však bežnejšia. Dobre sa jej darí v ťažších ílovitých pôdach. Plody kaliny obyčajnej môžeme zbierať počas celej jesene a zimy. Niekedy sa stane, že ich nájdeme ešte aj v máji, ale niekedy opadnú už na jeseň, a preto ja nečakám so zberom na prvé mrazy, tak ako viacerí bylinkári odporúčajú. Využívanie kaliny na Slovensku nemá veľkú tradíciu, no u našich východných susedov sa používa bežne aj v dnešnej dobe. Dokonca tam hovoria: "Bez vŕby a kaliny neni Ukrajiny" („Без верби й калини нема України“). Na trhoviskách babičky predávajú čerstvé plody, v obchode tam dostanete kalinovú šťavu, v reštaurácii ku mäsu podávajú kalinový lekvár. V Rusku sa údajne pestujú kultivary väčších plodov a bez horkosti.


Jedlé či nie?
Plody na surovo nie sú chutné - sú totiž veľmi horké. Navyše jej vôňa tiež nenadchýňa - väčšine ľudí dokonca plody až smrdia. Preto na surovo málokedy sa jedávali - jedine občas deti robili sútaže - kto dokáže zjesť viac. Po osladení však dostaneme vynikajúce a liečivé plody v chutnej podobe. Ich horkosť cukor či med zjemnia a kalinový med či lekvár (recept nižšie) chutí aj deťom. Ja som mal asi 20 rokov, keď som prvýkrát ochutnal kalinový lekvár a hneď som sa zamiloval do tejto chuti. Najbežnejšie sa robí z plodov sladený čaj, vraj aj tepelným spracovanim sa horkosť jemne stratí.
Liečivé účinky
Čaj z plodov kaliny sa pije bežne pri prechladnutí, skvele pomáha vypotiť sa, znižuje horúčky, pomáha aj pri chorobách dýchacích ciest. Ešte liečivejšia ako plody je kôra kaliny. Používame ju na ženské problémy, pri bolestivých menštruáciach, zmenšujú riziko potratu. Kalina má vlastnosti antispozmodické a ukľudňujúce na svaly maternice, hladké svalstvo tráviaceho traktu a je hemostatická (zastavuje krvácanie). Je močopudná, preto sa používa aj pri detoxikačných kúrach. Podporuje trávenie a prácu srdca, posilňuje hladké srdcové svaly a cievnu sústavu. Preto ju my dávame do našich zmesí tinktúr pri prechladnutí (Zdravie), Zdravé srdce, Zdravá krv či Menopauza.

Ako ju spoznať?

Plody kaliny sa počas zimy podobajú na červené ríbezle rastúce na väčšom kríku. V prípade pochybností, či ide o kalinu – stačí rozpučiť šťavnaté plody a pozrieť sa na kôstku, ktorú má kalina iba jednu. Táto kôstka je často vrezaná z jednej strany tak, že pripomína srdce a vo väčšine prípadov je od kalinovej šťavy sfarbená na červeno.
Kalinový “med”

Tu je pár receptov na prípravu kalinového medu:
Recept 1.
Plody odšťavte, a šťavu vymiešajte s medom/cukrom jedna k jednej a nalejte do čistých pohárov. Skladujte v chlade. V teple sa mi to rýchlo pokazilo, ale v chladničke vydržalo mesiace. Prípadne povarte a tak snáď vydrží aj v teple.

Recept 2.
Plody preberte, umyte a rozpučte v hrnci. Rozpučené plody s kôstkami varte bez pridania vody približne po dobu 10 minút (raz za čas premiešajte). Následne plody prepasírujte cez hrubé sitko a pridajte med v pomere 1:1. Pokiaľ chceme čo najviac zachovať liečivé účinky medu, pridávame ho až vtedy – keď kalina vychladne. Takto pripravený kalinový med prelejeme do sterilne čistých pohárov. Vydrží roky aj bez pasterizácie. Sladký med výborne doplňuje horkosť kaliny.
Kalinový med môžeme pridávať do čaju, do kaše, do koláčov, pudingov – alebo ho len vyjedať ako pochúťku.Pozor - pri varení kaliny celou izbou prenikne jej výrazná vôňa - nezľaknite sa jej - plody chutia oveľa lepšie ako voňajú. Dokonca poznám ľudí, ktorým vôňou kalina pripomína durian (plody z Ázie, ktoré strašne smrdia, ale sú veľmi chutné a bežne sa konzumujú).
Podobné, ale jedovaté druhy:
Ľuľok sladkohorký - nie je to ker, ale popínavá rastlina. Zdiaľky však vyzerajú identicky, najmä keď sa ľuľok vyšplhá na inú rastlinu a vyzerá ako ker.

Pozor, podobný kaline ľuľok sladkohorký je mierne jedovatý!

Podobný kaline ľuľok sladkohorký nemá jednu kôstku, ale viac semien vnútri, ktoré pripomínajú paradajkové semená - je to vlastne ten istý rod.

Niektoré dekoračné zemolezy majú tiež na jeseň a zimu červené bobule, avšak takisto majú viac semien v každej bobuli.