Jedlé rastliny v marci.
Updated: Mar 28
Čo všetko môžeme nazbierať na tanier už v marci?

Marec je čas, keď sa príroda začína prebúdzať a postupne v nej nachádzame množstvo jedlých druhov. Tu je 22 najchutnejších rastlín a stromov bežne dostupných už v marci!

Blyskáč jarný (CZ orsej jarní, Ficaria verna) - v marci nádherne “blýska” svojimi žltými kvetmi. Blyskáč na surovo môžeme jesť iba pred zakvitnutím (jedlé sú len listy, kvety sú vhodné do čaju). Vynikajúci je aj v surovom stave pridávaný do prvých jarných šalátov! Keď zakvitá, môže na surovo dráždiť sliznice. Nájdeme ho na vlhkejších miestach v záhrade či na lúke, pri potokoch či v lesoch. Často sa vyskytuje na veľkých plochách a tvorí veľké zelené koberce. Prívarky z blyskáča boli na Slovensku základom jarnej stravy v časoch hladu.
Viac o blyskáči v mojej pripravovanej knihe, tu je ochutnávka z nej - https://www.divoke.sk/post/blyskac-jarny-marcovy-salat


Prvosienka (CZ prvosenka, Primula) je symbolom jari, rozkvitá ako jeden z našich prvých kvetov. Nájdeme ju hlavne na lúkach, pasienkoch, ale aj v lesoch. Jej kvety sú vynikajúce nielen na prípravu čaju na kašeľ, ale aj na surovo, do šalátov, smoothies, či ako dekorácia jedál.


Pľúcniky (CZ plicník, Pulmonaria) nájdeme najmä vo vlhkých a tienistých lesných lemoch, okrajoch lesov, krovinách, ale občas aj na lúkach. Jeho ružovočervené a fialové kvety oživia každé jedlo. Do šalátov či prívarkov môžeme použiť aj listy, napriek tomu, že sú trochu chlpaté. Chutia jemne ako uhorka.

Podbeľ (CZ podběl, Tussilago) je „pionierskou rastlinou“, jeho kvety nájdeme častokrát na narušených ruderálnych pôdach, násypoch, priekopách, poliach či holoruboch. Má rád hlinitú a mierne vlhkú pôdu. Jeho žlté kvety sú nielen prijemným spestrením jarných prechádzok, ale sú aj skvelým liekom na kašeľ a krásne vyzerajú aj v šaláte.
Cesnačka (CZ Česnáček, Alliaria)

Mladé listy cesnačky sa skvele hodia na chlebík či do šalátu, ale aj do polievky. Čím sú mladšie, tým sú menej horké (pre niektorých vôbec nie sú horké). Pred zakvitnutím má veľmi podobné srdcovité listy tiež zádušník, ale jej cesnaková chuť a vôňa ju vždy prezradí. Cesnačku nájdeme v listnatých lesoch, lesných lemoch, krovinách, pri cestách, v záhradách, rumoviskách, na pôdach vlhkých a bohatých na živiny.

Zádušník (CZ popenec, Glechoma)

Mladé aromatické lístky výborne spestria jarné šaláty, hodia sa na chlebík či ochutia polievky alebo zemiaky. Nájdeme ich takmer v každej záhradke, ale aj v lese.

Zlatovka (Forsythia), zlatý dážď
Zlatovka, ľudovo zlatý dážď, je pre mnohých jedným z najdôležitejších symbolov začínajúcej sa jari, preto sa bežne sadí v záhradách a parkoch. Jej kvety spestria každý šalát či smoothies, ale môžeme z nich spraviť aj krásny a liečivý čajík. Viac o tom, prečo si väčšina ľudí myslí, že zlatovka je jedovatá, nájdete tu divoke.sk/zlaty-dazd

Pŕhľava (CZ kopřiva, Urtica)
Mladá žihľava predstavuje pre viacerých chuť začínajúcej sa jari. Ak jej lístky poriadne rozpučíme v ruke, môžeme ju konzumovať priamo v prírode bez popŕhlenia jazyka. Keď ju poriadne rozvaľkáme na doske, už by nemala pŕhliť a môžeme ju pridať do šalátu. Alebo ju jednoducho stačí dať do smoothies, či tepelne spracovať – jej zelená sila posilní po zime každého.

Hluchavka (Lamium)
Hluchavka, ľudovo hluchá pŕhľava (hluchá preto, lebo nepŕhli), sa bežne pridávala do prívarkov, ale môže sa jesť aj na surovo. Nájdeme ju takmer v každej záhradke, pri cestách, v lesoch (podľa druhu) – všetky druhy hluchaviek sú jedlé.

Púpava (CZ Pampeliška, Taraxacum)
Mladé púpavové listy predstavujú základ jarných šalátov. Kto nemá rád horké, stačí nakrájané listy vymiešať s jedlým olejom. Horkosť sa zjemní a stane sa prijateľná aj pre tých, čo ju nemajú radi. Samozrejme aj kvety spestria každý šalát, chlebík či smoothies. Keď ich zjeme bez zelených častí, budeme cítiť jemnú medovú sladkosť.


Rebríček (Achillea)
Rebríček nájdeme takmer na každej lúke či v záhradke, jeho mladé lístky skvele spestria každé jedlo a podporia naše trávenie.