Marec je čas, keď sa príroda začína prebúdzať a postupne v nej nachádzame množstvo jedlých druhov. Tu je 22 najchutnejších rastlín a stromov bežne dostupných už v marci.

Blyskáč jarný (CZ orsej jarní, Ficaria verna) v marci nádherne “blýska” svojimi žltými kvetmi. Blyskáč na surovo môžeme jesť iba pred zakvitnutím (jedlé sú len listy, kvety sú vhodné do čaju). Vynikajúci je aj v surovom stave pridávaný do prvých jarných šalátov! Keď zakvitá, môže na surovo dráždiť sliznice. Nájdeme ho na vlhkejších miestach v záhrade či na lúke, pri potokoch či v lesoch. Často sa vyskytuje na veľkých plochách a tvorí veľké zelené koberce. Prívarky z blyskáča boli na Slovensku základom jarnej stravy v časoch hladu.Prvosienka (CZ prvosenka, Primula) je symbolom jari, rozkvitá ako jeden z našich prvých kvetov. Nájdeme ju hlavne na lúkach, pasienkoch, ale aj v lesoch. Jej kvety sú vynikajúce nielen na prípravu čaju na kašeľ, ale aj na surovo, do šalátov, smoothies, či ako dekorácia jedál.

(vľavo prvosienka jarná, vpravo prvosienka vyššia) 

Pľúcniky (CZ plicník, Pulmonaria) nájdeme najmä vo vlhkých a tienistých lesných lemoch, okrajoch lesov, krovinách, ale občas aj na lúkach. Jeho ružovočervené a fialové kvety oživia každé jedlo. Do šalátov či prívarkov môžeme použiť aj listy, napriek tomu, že sú trochu chlpaté. Chutia jemne ako uhorka.

 

Podbeľ (CZ podběl, Tussilago) je „pionierskou rastlinou“, jeho kvety nájdeme častokrát na narušených ruderálnych pôdach, násypoch, priekopách, poliach či holoruboch. Má rád hlinitú a mierne vlhkú pôdu. Jeho žlté kvety sú nielen prijemným spestrením jarných prechádzok, ale sú aj skvelým liekom na kašeľ a krásne vyzerajú aj v šaláte.

 

Cesnačka (CZ Česnáček, Alliaria)

Mladé listy cesnačky sa skvele hodia na chlebík či do šalátu, ale aj do polievky. Čím sú mladšie, tým sú menej horké (pre niektorých vôbec nie sú horké). Pred zakvitnutím má veľmi podobné srdcovité listy tiež zádušník, ale jej cesnaková chuť a vôňa ju vždy prezradí. Cesnačku nájdeme v listnatých lesoch, lesných lemoch, krovinách, pri cestách, v záhradách, rumoviskách, na pôdach vlhkých a bohatých na živiny.

 

Zádušník (CZ popenec, Glechoma)

Mladé aromatické lístky výborne spestria jarné šaláty, hodia sa na chlebík či ochutia polievky alebo zemiaky. Nájdeme ich takmer v každej záhradke, ale aj v lese.

 

Zlatovka (Forsythia), zlatý dážď

Zlatovka, ľudovo zlatý dážď, je pre mnohých jedným z najdôležitejších symbolov začínajúcej sa jari, preto sa bežne sadí v záhradách a parkoch. Jej kvety spestria každý šalát či smoothies, ale môžeme z nich spraviť aj krásny a liečivý čajík. Viac o tom, prečo si väčšina ľudí myslí, že zlatovka je jedovatá, nájdete tu aj na našej stránke. 

 

Pŕhľava (CZ kopřiva, Urtica)

Mladá žihľava predstavuje pre viacerých chuť začínajúcej sa jari. Ak jej lístky poriadne rozpučíme v ruke, môžeme ju konzumovať priamo v prírode bez popŕhlenia jazyka. Keď ju poriadne rozvaľkáme na doske, už by nemala pŕhliť a môžeme ju pridať do šalátu. Alebo ju jednoducho stačí dať do smoothies, či tepelne spracovať – jej zelená sila posilní po zime každého.

 

Hluchavka (Lamium)

Hluchavka, ľudovo hluchá pŕhľava (hluchá preto, lebo nepŕhli), sa bežne pridávala do prívarkov, ale môže sa jesť aj na surovo. Nájdeme ju takmer v každej záhradke, pri cestách, v lesoch (podľa druhu) – všetky druhy hluchaviek sú jedlé.

 

Púpava (CZ Pampeliška, Taraxacum)

Mladé púpavové listy predstavujú základ jarných šalátov. Kto nemá rád horké, stačí nakrájané listy vymiešať s jedlým olejom. Horkosť sa zjemní a stane sa prijateľná aj pre tých, čo ju nemajú radi. Samozrejme aj kvety spestria každý šalát, chlebík či smoothies. Keď ich zjeme bez zelených častí, budeme cítiť jemnú medovú sladkosť.

 

Rebríček (Achillea)

Rebríček nájdeme takmer na každej lúke či v záhradke, jeho mladé lístky skvele spestria každé jedlo a podporia naše trávenie.

 

Kozonoha hostcová (CZ bršlice kozí noha, Aegopodium podagraria)

Jej mladé lístky so stopkami chutia veľmi podobne ako stopkový zeler či petržlen. Pre niektorých je to jedna s najhorších “burín”, pre iných zasa jedna z najchutnejších druhov listových zelenín. Má rada vlhkú pôdu, bohatú na živiny. Nájdeme ju bežne v záhradkách, pri cestách, ale aj v niektorých lesoch.

 

Hviezdica prostredná (CZ ptačinec prostřední, Stellaria media)

Jej mladé lístočky chutia ako zelený hrášok a sú veľmi chutné v surovom stave, vynikajúce sú do šalátov, smoothies, ale aj do polievok či prívarkov. Je to jednoročná rastlina, preto ju najbežnejšie nájdeme v záhrade na miestach kde je odokrytá pôda. Ostáva zelená a chutná aj v zime pod snehom. Má aj svoju dvojičku: veľmi podobnú Meringiu trojžilovú. Spoznáme ju podľa troch rovnobežných žíl na listoch, alebo podľa chuti – meringia je veľmi horká. Zámena nie je nebezpečná, no meringia nie je chutná.

 

Vratič (Tanacetum) sa vo väčšom množstve vyskytuje na skalnatých svahoch, popri komunikáciách alebo železničných tratiach či v blízkosti zastavaných území miest a obcí. Jeho mladé lístky voňajú rovnako v lete či na jeseň a majú veľmi horkú chuť, takže ich ľahko spoznáme. Pri konzumácii niekoľkých lístkov počas prechádzky, či striedmym pridaním do jedla nám vratič pomôže udržať si zdravie a zbaviť sa parazitov. Na Slovensku sa ešte v XIX. storočí mladé lístky vratičov bežne pridávali na jar do praženice.

 

Vŕbové (Salix) cukríky

Ak budete mať šťastie a v správnom čase ochutnáte na žlto rozkvitnuté bahniatka/maňušky, prekvapí vás ich sladká chuť. Môžete ich pocmúľať a v prípade horskosti vypľuť. Pokiaľ vám však nevadí horká chuť, tak ich môžete zjesť aj celé. Padnú vám len na úžitok.

 

Žerušnica horká (Cardamine amara)

Rastie bežne pri potokoch alebo dokonca priamo v potoku. Nájdeme ju aj v zime, ale v marci už vyrastajú mladé lístky s vynikajúcou žeruchovou, štipľavou chuťou!

 

Ríbezle čierne (Ribes nigrum)

Pokiaľ v marci striháte čierne ríbezle, dajte celé vetvičky (ak už sú, tak aj listy) na pol dňa do vody, a prekvapí vás ako úžasne bude chutiť ríbezľový vodný macerát. Následne môžete zaliať tie isté vetvičky, prípadne samotné púčiky horúcou vodou, a máte vynikajúci čaj. Alebo jednoducho môžete pár púčikov zjesť.

 

Hloh (Crataegus)

Narašené puky a mladé lístky hlohu patria medzi najchutnejšie a nájdeme ich už v marci! Takisto ochutnajte lipové puky, sú vynikajúce počas celého roka! Koncom marca, keď narašia, sú však ešte chutnejšie!


(obrázok vľavo – naše deti milujú hlohové puky, obrázok vpravo hore – hloh, obrázok pravo dole – lipové puky) 

Lesná pažítka (Allium spp.)

V marci nájdeme v našich lesoch rôzne druhy cesnakov. Niektoré z nich vyzerajú úplne ako pažítka, a rovnako sa môžu aj využívať. Všetky druhy divorastúcich cesnakov sú jedlé. Ak si nie sme istí, stačí kúsok rozotrieť v ruke a ovoňať –cesnaková vôňa ich vždy prezradí.

Medvedí cesnak (Allium urisnum)

Najznámejším a najviac zberaným druhom zo všetkých našich rastlín je cesnak medvedí.

Rastie v listnatých lesoch, najmä v bučinách a lužných lesoch. Pozor treba dať na veľmi podobnú konvalinku (pred zakvitnutím), pretože je prudko jedovatá. Našťastie nevonia ako cesnak, a jej listy takmer vždy rastú v pároch, a na báze listovými pošvami objímajú stonku.

                                     Medvedí cesnak a blyskáč jarný

Fialky (Viola)

Medzi symboly jari patria určite aj fialky. Ich kvety sú v surovom stave veľmi chutné, a krásne vyzerajú v každom jedle. Okrem kvetov sa môžu konzumovať aj listy fialiek, aj keď tieto už nie sú také lahodné.

 

To všetko aj viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knihe).

 

Chcete sa naučiť co všetko jedlé nájdeme v apríli a máji na mojom praktickom kurze?

Pozývam Vás na moje kurzy po celom Slovensku, termíny na jar 2024 už čoskoro. 

Aby Vám nič neuniklo, pridajte sa k odberu noviniek alebo sledujte našu stránku 

https://www.divoke.sk/podujatia

 

Bartek Dobrodej Krzewiński