top of page

Viete ktorý strom má najchutnejšie púčiky?

Updated: Mar 28


Ja o ňom hovorím, že je to náš "najsrdečnejší" strom. Ma totiž listy v tvare srdca, a všetky jeho časti sú jedlé (až na drevo a borky ;). Už viete o ktorý strom sa jedná?

Lipové púčiky a mlade vetvičky sú často sfarbené do červena

Áno, je to lipa.


Lipové púčiky sú podľa mňa najchutnejšie z púčikov všetkých našich stromov. Potvrdzujú to aj moje deti. Keď nájdu lipové konáriky dostupné pri zemi, neviem ich zastaviť aby ich všetky neobjedli (na šťastie lipa aj tak vytvorí nove "vlky", takže jej to neublíži). Majú ich veľmi rady. Sú pomerne veľké a obsahujú veľa slizov majúcich hojivé účinky na sliznice našich dýchacích či tráviacich ciest. Preto keď ich dlhšie budete držať v ústach, budete cítiť ako sa tieto slizy rozpúšťajú v slinách.


Môžete skúšať aj púčiky iných stromov a pravdepodobne odhalíte kľúč, podľa ktorého zistíte ktoré puky sú jedlé. Myslím si, že najlepším indikátorom jedlosti pukov je to, či sú aj listy týchto stromov jedlé (o jedlých listoch som tu už písal). Ja osobne mam rád aj puky hlohu (najlepšie v marci, keď už vyklíčia), brestu, brezy, no všetky spomenuté sú menšie ako lipové. Ešte aj buk má pomerne veľké puky, no ich šupiny sa nedajú pohrýzť, takže pokiaľ ich neodstránime, môžeme ich žuť donekonečna.




Vynikajúce, aromatické púčiky ma tiež čierna ríbezľa. Pokiaľ ju budete strihať počas zimy, určite nevyhadzujte konáriky, ale dajte ich na pol dňa do vody. Potom táto voda bude nádherne voňať a chutiť ako ríbezle. Keď vodu vypijete, môžete ich druhýkrát zaliať horúcou vodou, vtedy sa uvoľnia ďalšie éterické oleje.





vodný macerát z narašených ríbezľových vetvičiek je vynikajúci
vodný macerát z narašených ríbezľových vetvičiek je vynikajúci


Púčiky zo stromov samozrejme zbierajme šetrne, lebo strom potrebuje dosť energie aby vytvoril ďalšie listy so spiacich pukov, ukrytých pod kôrou . Nezberajme všetky púčiky z jednej vetvičky pokiaľ nechceme aby uschla (okrem kmeňových výmladkov, ľudovo nazvaných "vlky", tie aj tak bežne ľudia odstrihávajú).



Autor: Bartek Dobrodej Krzewiński



Viac o jedlých rastlinách už na jar 2023 v mojej pripravovanej knihe.


Keď chcete byt medzi prvými, ktorí sa o nej dozvedia, napíšte mi: info@divoke.sk


Každému, kto finančne pomôže s vydaním knihy, môže si ako poďakovanie vybrať bylinkové darčeky: divoke.sk/bylinky


Kurzy 2023



1,892 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page