top of page

Javorová voda

Updated: Mar 28

Javorová miazga už prúdi , dokonca aj v polohách nad 600m (1.3.2023).

Boli sme to s deťmi overiť.



Zrejme už začala prúdiť oveľa skôr, no keďže usilovne pracujem na dokončení knihy o divokých jedlých rastlinách, až teraz som sa k tomu dostal. Dokonca si myslím, že keď boli takmer 20 stupňové teploty v januári, niektoré stromy sa rozbehli už vtedy a potom sa zastavili.



Síce keď sa opäť ochladí, tak zrejme to vodu zastaví, ale s ďalším oteplením začne zasa prúdiť.




Javorová miazga


Najdôležitejšia časť zbieraná z javorov je ich miazga. Je sladšia ako brezová, obsahuje 1 až 3% cukru, niekedy aj viac. Zbiera sa väčšinou vo februári a marci, podľa počasia a miesta, začina prúdiť často 1-3 týždne pred brezovou miazgou.

Podľa kanadských vedcov miazga u javorov začína kvapkať vtedy, keď teploty stúpnu cez deň nad 4 stupne, ale neviem, ako je to u nás, keďže v teplejších oblastiach Slovenska sa denná teplota nad 4 stupne pohybuje väčšiu časť zimy.

Niektorí si mylne myslia, ze z javorov len j. cukrodarný (CZ j. cukrový, A. saccharum), bežný druh v Amerike, ma sladkú miazgu, nie je to však pravda. Výskumy v Poľsku však ukázali, že aj naše javory majú rovnaký obsah cukru.


Viac o miazge, o tom ako ju zbierať, skladovať a o jej vlastnostiach, nájdete tu

https://www.divoke.sk/post/brezova-voda


Javorový sirup

Najbežnejšou pochutinou vyrábanou z miazgy je javorový sirup. Na liter sirupu je potrebných približne 40 litrov miazgy. Javorový sirup sa získava dlhým zohrievaním miazgy, až pokiaľ sa väčšina vody neodparí. Pre indiánov to bola veľmi dôležitá potravina. Pridávali ju skoro do každého jedla, tak ako Číňania sójovú omáčku a my soľ. Medzi indiánmi vznikali dokonca svojho času vojny o javorové lesy. Dnes je väčšina javorového sirupu falošná, pravý javorový sirup je skutočne veľmi drahý. Keď si ho skúsite pripraviť, pochopíte, prečo je jeho cena taká vysoká.






takto vyzerá pekne zahojená dierka z minuloročného zberu (len prosím, po skončení zbierania do dierky nič nepchajte, strom vie najlepšie sám seba zahojiť .



Toto a oveľa viac nájdete v pripravovanej knihe o divokých jedlých rastlinách (1.3.2023 už je zalomených cez grafika vyše 380 strán, takže snáď každú chvíľu bude hotová). Keď to nechcete zmeškať, tak sa prihláste do newsletteru:

https://www.divoke.sk/knizka

alebo napiste mi mail:

info@divoke.sk


s pozdravom

Bartek Dobrodej Krzewiński



Foto: Jakub Mede


P.S.

Viem, že niektorých prekvapí, prečo som navŕtal do tak tenkého stromu, navyše 2 dierky - tento javor totiž nemá budúcnosť na tomto mieste, jeho koruna zasahuje do elektrických káblov a korene ničia oporný múr - jednoducho sú to zrejme jeho posledné roky alebo možno dokonca mesiace. A tak sme s deťmi poprosili a využili jeho liečivú silu kým tu ešte je.



Kurzy 2023


divoke.sk/podujatia



2,493 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page