Jarabina brekyňová- vynikajúce jedlé plody cez zimu

Počas januára ešte stále môžeme v prírode natrafiť na plody brekyne t.j. jarabiny brekyňovej (česky: jeřáb břek, Sorbus torminalis).

Pokiaľ tieto prejdú časom a mrazom, stávajú sa sladšie a chutnejšie. Aj keď na prvý pohľad vyzerajú ako prehnité, práve vtedy sú (tak ako u mišpulí) najlepšie. Sú sladko kyselkavej chute.
Dnes sa už brekyne nachádzajú málokde a nie všetci vedia rozpoznať tento nádherný strom. Pokiaľ však máte také šťastie, že ho nájdete vo svojom okolí – určite vyskúšajte jeho plody. Patria k tým najchutnejším aké som kedy jedol.

Pokiaľ ho vo svojom okolí nenájdete a máte veľký pozemok, určite si tento strom vysaďte – bude to stáť za to!

Nesmierne ma potešila správa od môjho priateľa Ĺuda Vassa (Ludo Vass), ktorý vedie ovocnú škôlku so starými odrodami ovocných strojov – podľa ktorej začali pestovať aj brekyne, ktoré sa nachádzajú v ich ponuke: https://ovocnystrom.sk/
Aj ja som v blízkosti Bojníc na stratenej lúke našiel pár solitérov týchto stromov a poviem vám, že vyzerajú nádherne.
Poznáte brekyňu? Videli ste ju už vo vašom okolí? Okoštovali ste jej plody?

Viac informácií o divo rastúcich jedlých rastlinách nájdete na mojej webovej stránke divoke.sk,
a možno už na jar aj v mojej knihe (pokiaľ budete chcieť byť informovaný o presnom termíne jej vydania, píšte na: info@divoke.sk