top of page

Borovicové samčie šištice - milujú ich aj deti!

Updated: Mar 28

Druha polovica apríla a máj (podľa roku a miesta) to čas, kedy kvitnú borovice. Sú to žlte, občas zelene čí červene samčie šištice - (ako na fotke), ktoré svojim tvarom niektorým pripomínajú ananásy (ale len tvarom, nie chuťou!). Môžme je jest aj na surovo a sú veľmi výživné - obsahujú peľ, množstvo vitamínov a živín! Je to veľmi krátke obdobie na jar, takže nezmeškajte!


Najchutnejšie sú tesne predtým ako sa otvoria a začne z nich opadávať peľ, vtedy sú veľmi chutné a šťavnaté. Tiež výborne chutia v prvej fáze kvitnutia, potom už peľ opadne, šištičky zhnednú, ostanú suché a sú bez chuti.


Samčie šištice môžeme jest nielen z borovici lesnej, ale aj z borovica horskej(kosodrevina), čiernej, limbovej - vlastne zo všetkých borovíc, smrekov, jedlý, duglasky, samozrejme okrem tisov, ktoré sú prudko jedovaté.

Odporúčam ich jesť priamo zo stromu, ale dajú sa pridávať aj do smoothies, šalátov, keksov. Môžeme s nimi spestriť polievky, prívarky či sladké kaše. Nádherne vyzerajú v jedle.

Spôsob zbierania a uskladnenia peľu: Keď sa už šištičky otvoria a začne sa z nich prášiť peľ, môžeme ho pozbierať. Peľ je totiž úžasný zdroj bielkovín a obsahuje veľa liečivých látok. Je viacero spôsobov ako ho zbierať, postupne vám ich priblížim. Samčie šišky môžeme nazbierať predtým alebo hneď ako sa začnú otvárať a začne z nich opadávať peľ. Takto ich necháme 3-4 dni na teplom neprefúkanom mieste, aby peľ zo šištičiek opadol na papier či tácku. Môžeme ich tiež vytriasť v pohári. Ďalší spôsob je taký, že priamo na konár so samčími šiškami priložíme nejakú nádobku alebo tašku a potrasieme ním. Tento spôsob je menej efektívny, lebo keď trasieme konárom, tak opadáva aj peľ z ďalších konárov. Pri každom z týchto spôsobov treba peľ preosiať od zvyšných častí v prípade, že ho chceme uskladniť. Čerstvý peľ skladujeme v zavretom pohári v chladničke. Niektorí ho tiež mrazia alebo robia z neho tinktúru (1:5 v 60-70% alkohole). Peľ môžeme pridávať do smoothies, posypať ním šalát či chlebík. Môžeme ho pridať tiež do múky, polievky alebo kdekoľvek vám napadne. Nie je len úžasným zdrojom bielkovín a živín, ale čo je dôležité, tiež podporuje imunitný systém. Ďalšou jeho prednosťou je to, že je protinádorový a je to zázračný adaptogén. Dnes sa už na západe dá kúpiť borovicový peľ často označovaný ako „superfood” za veľké peniaze (200-300 euro/kg). My môžeme využiť hojnosť našich lesov a sami si nazbierať toto zázračné jedlo, tento zo stromov ponúkaný liek. Keď viete po anglicky, tu nájdete video môjho obľúbeného bylinkára o nich: https://www.youtube.com/watch?v=fQ2YewIdUnQ




Chcete sa dozvedieť viac?

Kniha Divoké Jedlé Rastliny


To všetko aj viac nájdete tiež v mojej pripravovanej knižke, predpokladaný dátum vydania je leto 2023 (už trvá zalamovanie knihy). Keď nechcete to zmeškať, prihláste sa na odber noviniek alebo napíšte na info@divoke.sk).


Kurzy 2023


Chcete dozvedieť viac o divokých jedlých rastlinách?


Chcete sa dozvedieť, čo všetko je jedlé v prírode?


Láka vás spoznať svet rastlín vôkol vás?


Poďte sa spolu so nou “napásť” na lúku! :)


Pozývam Vás na moje kurzy po celom Slovensku


https://www.divoke.sk/podujatia






Bartek Dobrodej Krzewiński

1,779 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page