Search

Bazové palacinky



Kvitne baza čierna



Bazové palacinky boli asi prve divoké jedlo, ktoré bolo mi ponúknuté. Mal som vtedy asi 16 rokov. Nielen, že som sa zamiloval do tejto chuti a takmer každý rok si ich robím, ale otvorilo mi to oči, že tak slabo poznám prírodu a jej využitie.



Bazové palacinky sú veľmi jednoduché, stačí spraviť hocijaké palacinkové cesto, ponoriť celé súkvetia bazy doňho a osmažiť z oboch strán (niektorí pred pretočením na druhú stranu odstrihnú zelené čaasti, ale nie je to nutné). Prípadných receptov nájdete na internete veľa!



Z kvetov bazy milujem aj studené maceráty - stačí kvety nechať pol dna vo vode, a cela vodička potom vonia krásne bazovo. Na fotke bazový macerár so smrekovým medom, preto je zelený.






Samozrejme, z bazy sa najbežnejšie robia sirupy: pamätám si, že už 15 rokov dozadu, v Nemecku, som videl v supermarketoch rôzne sirupy ochutené bazou!





Viacerí ste sa mna pýtali, či poznám recept na bazový sirup bez cukru. Moje pokusy zle skončili, kedže som nechcel med variť(väčšina aktívnych látok sa ničí v mede, preto ja som dospel k tomu, že radšej použijem cukor ako med, keď mám niečo variť, škoda práce včiel). Ak vám cukor nevadí, tak tu nájdete napr. recept na takýto sirup (po anglicky) od môjho obľúbeného bylinkára: https://www.youtube.com/watch?v=eVJTj7NgTyU





Kvety bazy obsahujú v sebe droždie, takže stačí troška cukru a môžete robiť bazove vína, šampanské a podobne - receptov na internete nájdete už dosť aj po slovensky!


A vy?

Čo všetko robíte z kvetov bazy?


Bartek Dobrodej Krzewiński

1,188 views0 comments

Recent Posts

See All