Bartosz KrzewińskiApr 282 min10 spôsobov, ako používať mladé ihličiePodľa mňa, zo všetkých našich ihličnanov, je najchutnejšie ihličie zo smrekovca opadavého; druhé miesto by som „dal“ smrekom a tretie...
Bartosz KrzewińskiApr 151 minPúpavový med bez cukru a bez varenia!Dnes o púpavovom „mede“ počul už asi každý. Pripravuje sa tak, že kvety sa povaria vo vode, nechajú sa odstáť, scedia sa a pridá sa cukor...
Bartosz KrzewińskiApr 1511 minPaprade sú skvelou jarnou zeleninou!Vedeli ste že paprade sa stále bežne jedávajú v Kanade, na Aljaške, v Japonsku, Číne, Kórei, Indii, Indonézii, a ďalších ázijských...
Bartosz KrzewińskiApr 141 minJavor ma výborne jedlé kvety!Jedli ste už kvety javora mliečneho? Javorové kvety patria určite medzi najchutnejšie jarné kvety, chutia sladko a jemne. Maju ich radi...
Bartosz KrzewińskiMar 211 minBlyskáč jarný - marcový šalátZdieľam z vami 6 strán z mojej knihy o divokých jedlých rastlinách. Alebo v lepšej kvalite (pdf) tu: Knihu zalamuje grafik, takže snáď do...
Bartosz KrzewińskiJun 13, 20211 minBazové palacinky Kvitne baza čierna Bazové palacinky boli asi prve divoké jedlo, ktoré bolo mi ponúknuté. Mal som vtedy asi 16 rokov. Nielen, že som sa...
Bartosz KrzewińskiJun 12, 20211 minKvasené agátové kvetyKvety agatu su to jedny z najchutnejsich kvetov! Su sladucke, miluju ich deti a od davna sa jedavaju. Pozor vsak, ostatne casti agatu su...
Bartosz KrzewińskiMay 29, 20211 minVesnovka obyčajnáPoznate vesnovku? Poznate vesnovku? Kto ma rad vyraznejsie, trosku stiplave chutie, urcite nebude lutovat! Kvety a mlade listy sa mozu...
Bartosz KrzewińskiMay 28, 20212 minBorovicové samčie šištice - milujú ich aj deti!Druha polovica apríla a máj (podľa roku a miesta) to čas, kedy kvitnú borovice. Sú to žlte, občas zelene čí červene samčie šištice - (ako...
Bartosz KrzewińskiMay 10, 20211 minNávrat ku koreňom...Blíži sa nov, v chladnejších oblastiach Slovenska je práve skvelý čas na zber koreňov. Rastliny len začínajú vykúkať zo zeme a takmer...
Bartosz KrzewińskiMay 7, 20211 minVedeli ste, že kvety magnólie sú jedlé?Kvitnú magnólie... Vedeli ste, že ich krásne voňavé lupienky sú jedlé aj na surovo? Nie sú tak chutné ako agátové kvety, ich chuť má...
Bartosz KrzewińskiApr 24, 20212 minMladé výhonky chmeľu to je jedna z najchutnejších divokých zelenínChmeľ obyčajný Humulus lupulus CZ chmel otáčivý DE Echter Hopfen EN hop HU közönséges komló PL chmiel UK хміль звичайний Opis Chmeľ je...
Bartosz KrzewińskiApr 10, 20214 minKtoré stromy majú jedlé listy?Apríl je čas, keď väčšina stromov po zimnom spánku opäť nahodí zelené šaty a všetko navôkol sa zazelení. Listy viacerých druhov stromov...
Bartosz KrzewińskiApr 3, 20213 minZlatý dážď - jedlý či jedovatý?Na internete nájdete, že zlatý dážď je jedlý, inde zasa, že je to jedna z najjedovatejších rastlín - prečo taký veľký rozdiel?? Problém...
Bartosz KrzewińskiMar 27, 202122 minBrezová vodaBrezový marec Breza bola pre Slovanov veľmi dôležitým stromom. Vo viacerých slovanských jazykoch má mesiac marec odvodené svoje...
Bartosz KrzewińskiMar 21, 20213 minMedvedí cesnak ako ho určite nepoznáte...Dnes nájdete stovky receptov na medvedí cesnak, avšak nikde nenájdete tento najstarší a najzdravší spôsob na jeho uskladnenie a...
Bartosz KrzewińskiMar 12, 20215 minJedlé rastliny v marci.Čo všetko môžeme nazbierať na tanier už v marci? Marec je čas, keď sa príroda začína prebúdzať a postupne v nej nachádzame množstvo...
Bartosz KrzewińskiFeb 24, 20212 minJavorová vodaJavorová miazga už prúdi , dokonca aj na Liptove (22.2.2021). Síce keď sa ochladí tak zrejme vodu to zastaví, ale z dalšim oteplením...
Bartosz KrzewińskiFeb 13, 20212 minČaje a maceráty z ihličiaNa čaje a maceráty môžeme použiť všetky druhy borovíc, smrekov a smrekovcov a takisto jedľu či duglasku. Liečivé a plné vitamínu C sú aj...
Bartosz KrzewińskiJan 22, 20212 minViete ktorý strom má najchutnejšie púčiky?Ja o ňom hovorím, že je to náš "najsrdečnejší" strom. Ma totiž listy v tvare srdca, a všetky jeho časti sú jedlé (až na drevo a borky...